Juridisch
-
Letselschade op de manege: wie is aansprakelijk?
Als uitbater van een manege krijg je te maken met risico dat paardrijders letsel oplopen. Niet alleen door valpartijen, maar ook door beten en trappen van een paard. Hoe het zit eigenlijk met de aansprakelijkheid bij een ongeval met een…
Lees meer » -
4 manieren om openstaande vorderingen te innen
Als ondernemer kun je te maken krijgen met klanten die weigeren om een factuur te betalen. Dit is betrekkelijk vervelend, want je hebt immers een product of dienst geleverd en wilt hiervoor betaald worden. Is de betalingstermijn op een factuur…
Lees meer » -
3 tips om werkgeversrisico’s af te dekken
Als werkgever heb je veel verantwoordelijkheden en plichten die komen kijken bij het in dienst nemen van personeel. Daar komen ook risico’s bij kijken, zoals ziekteverzuim, en administratieve taken. Zit je niet zo te wachten op werkgeversrisico’s en bijkomende taken?…
Lees meer » -
Overleden: hoe verder met je aandelen?
Wat gebeurt er als een aandeelhouder overlijdt? Als een aandeelhouder van een vennootschap overlijdt, kan het eigendom van zijn aandelen overgaan op degene die ze erft volgens de bepalingen van het testament van de overleden aandeelhouder, als er een testament…
Lees meer » -
Merknaam checken; hoe doe je dat precies?
Stel, je wilt een nieuw bedrijf starten en weet niet heel goed waar je moet beginnen. Ontzettend logisch, want er komt in het begin een hoop op je af en je moet veel zaken regelen. Het eerste wat je moet…
Lees meer » -
Iemand maakt inbreuk op je octrooi, wat te doen?
Stel, je hebt een unieke uitvinding gedaan waar je met veel tijd en moeite via een octrooibureau patent hebt aangevraagd. Je hebt het octrooi toegewezen gekregen. Dat wil niet zeggen dat er niemand vanaf dat moment nog inbreuk op je…
Lees meer » -
VOG aanvragen als zzp’er, werkgever of bedrijf: hoe zit dat?
Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is een document waaruit blijkt dat het justitiële verleden van een persoon of rechtspersoon geen bezwaar vormt voor het uitvoeren van een bepaalde functie of een bepaald doel. Deze kan door werkgevers of opdrachtgevers gevraagd…
Lees meer » -
Hoe zit het met de belasting wanneer je een schadevergoeding bij letselschade ontvangt?
Ook als ondernemer loop je het risico om onder werktijd het slachtoffer te worden van een ongeval. Bijvoorbeeld als je als zelfstandige werkzaam bent als schilder of loodgieter en onder onveilige omstandigheden een klus moet uitvoeren. In sommige gevallen draag…
Lees meer » -
Een merk registreren in 5 stappen
De merkidentiteit van jouw bedrijf vertegenwoordigt je door het overbrengen van de unieke eigenschappen, waarden, doelen, sterke punten en passies van het bedrijf. Hierdoor kun je herkenbaar worden als onderneming. Maar voordat je dat kunt opbouwen, moet je wel eerst…
Lees meer » -
Aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers niet verplicht, wel handig!
Het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering is voor zzp’ers niet verplicht. Datzelfde geldt voor diverse andere verzekeringen. Enkel voor de volksverzekeringen dien je als zzp’er een verplichte premie af te dragen. Dit wordt verrekend bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting…
Lees meer »