OndernemenZZP

Heb je als zwangere zzp’er recht op doorbetaling bij zwangerschapsverlof?

Ben je in loondienst bij een bedrijf, dan heb je als zwangere vrouwelijke medewerker recht op doorbetaald zwangerschapsverlof. In deze tijd zijn meer en meer mensen echter zzp’er, vrijwillig of onvrijwillig. Dan moet je aanzienlijk meer je eigen boontjes doppen dan wanneer je voor een baas werkt. Betekent dat dan dat je nergens recht op hebt in het kader van doorbetaling bij zwangerschapsverlof? Zo zout wordt het gelukkig nog niet gegeten. We vertellen je wat meer over de mogelijkheden voor doorbetaling bij zwangerschapsverlof als zzp’er.

Minimaal 16 weken uitkering

Het goede nieuws is dat je als zwangere zelfstandig ondernemer recht hebt op minimaal 16 weken uitkering. Dit is de zogenaamde Zelfstandig en Zwanger-regeling, de ZEZ. Daar kleven – uiteraard – een aantal voorwaarden aan waaraan je moet voldoen. Je moet zelfstandige zijn, met of zonder personeel, of zelfstandig beroepsbeoefenaar. Denk bij dat laatste aan freelancers, artiesten, huisartsen, particuliere huishoudelijke hulp… Ook als je meewerkend echtgenote van een zelfstandig ondernemer bent, kom je in aanmerking voor de ZEZ.

Aantal gewerkte uren bepalend

Dan is de urennorm, die je – als je zzp’er bent – niet onbekend in de oren zal klinken. Heb je in het jaar voor je bevalling meer dan 1.225 uren als zelfstandige gewerkt, dan heb je recht op de maximale uitkering. Dat klinkt als een vetpot, maar deze uitkering is gelijk aan het minimumloon. Vanaf dit punt wordt het alleen maar minder: werkte je in het voorafgaande jaar minder dan 1.225 uren, dan valt de uitkering lager uit. De hoogte van de uitkering wordt in dat geval bepaald met behulp van jouw winst in het voorafgaande jaar, ook als je meewerkend echtgenote van een zelfstandige bent.

Startende ondernemer

Maar hoe zit het dan als je startende ondernemer bent en je nog geen volledig boekjaar hebt? Ook dan heb je recht op de ZEZ, maar zal het bedrag niet erg hoog zijn. Het aantal uren dat je gewerkt hebt en de winst die je gemaakt hebt zijn bepalend voor de berekening. Die winst zal nog niet zo hoog zijn in je eerste jaar en de uitkering wordt niet over een volledig jaar berekent, en dat heeft een duidelijk effect op de hoogte van je uitkering. Heb je een vrijwillige verzekering afgesloten bij het UWV, dan vergaat daarmee je recht op de ZEZ-uitkering niet, maar deze wordt alleen uitgekeerd wanneer jij hoger uitvalt dan het bedrag waarop je vrijwillige verzekering je recht geeft.

Startmoment en aanvraag

Je hebt altijd recht op minimaal 10 weken ZEZ-uitkering na de bevalling. De uitkering gaat 4 tot 6 weken voor de uitrekendatum van je bevalling in. Dat startmoment kun je zelf bepalen, zolang je de uitkering maar uiterlijk twee weken voordat je wilt dat hij start aanvraagt bij het UWV. Bij die aanvraag moet je ook de zwangerschapsverklaring van je verloskundige of huisarts meesturen. Eventueel vraagt het UWV ook nog nar kopieën van je belastingaanslagen.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close