Juridisch

Faillissement aanvragen

Wij zijn ervan bewust dat een faillissement aanvragen nooit een leuk moment is. Maar in sommige gevallen is er geen andere uitweg. Om zelf failliet verklaard te worden of om iemand failliet te verklaren door de rechtbank, dienen er meerdere stappen genomen te worden. Een eerste stap is de aanvraag zelf indienen.

Wat moet ik doen bij een faillissement aanvragen?

1. Zet je financiële cijfers op een rij

Je hebt het gevoel financieel gezien geen kant meer op te kunnen. Dan is het hoog tijd om te onderzoeken of dat echt zo is. Ga met je boekhouder of accountant om de tafel zitten en bekijk het hele financiële plaatje. Is er nog realistische hoop dat je uit deze crisis komt? Dat je binnen afzienbare tijd al je – belangrijkste – rekeningen kunt betalen? Als dat zo is, kun je een surseance van betaling overwegen. Als het antwoord nee is, dan is een faillissement de enige uitweg.

2. Bekijk je persoonlijke situatie

Zeker bij een klein bedrijf ben je geneigd om je laatste cent in het bedrijf te stoppen. Vaak is het niet meer dan uitstel van executie. Extra zuur uitstel. Want als je geen cent meer te makken hebt, ga je voor je het weet ook nog persoonlijk failliet. Er is geen vangnet voor ondernemers die failliet gaan of zijn gegaan. 

En een bank is op dat moment ook niet welwillend om de roodstand op te rekken. Je hebt dus niets om financieel op terug te vallen. En zonder bedrijf heb je ook geen salaris. Stop dus niet je laatste privégeld in je bedrijf als de kans klein is dat je bedrijf daarmee te redden is.

3. Overleg met je aandeelhouders

Om een faillissement aan te vragen, moeten alle aandeelhouders van het bedrijf toestemming geven. Nu je zelf geconstateerd hebt dat het zo niet langer kan, moet je dus de aandeelhouders bij elkaar roepen en uitleggen hoe de situatie er exact voorstaat. Wees voorbereid op de vraag waarom je niet wacht tot een schuldeiser het faillissement aanvraagt.

4. Optioneel: Zoek een advocaat

Het is niet verplicht, maar zeker aan te raden: haal een advocaat in huis. Een faillissement is niet zomaar iets, er komen veel juridische regels bij kijken. Wanneer je niet de juiste procedure volgt, kun je (bij een BV) persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk in welke volgorde je iedereen informeert over het voorgenomen faillissement en wie je hoeveel uitbetaalt met het laatste restje bedrijfsvermogen. Een advocaat gespecialiseerd in faillissementsrecht voorkomt dat je de verkeerde beslissingen neemt en begeleidt je gedurende het hele proces. Ideaal is het als de advocaat vroeger zelf als curator heeft gewerkt.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close