BusinessOndernemenTechTech & Innovatie

Waarom zijn data science en innovatie nauw aan elkaar verbonden?

U bent op zoek naar een vakantie en prompt krijgt u op uw scherm een vakantieaanbieding te zien. Of u krijgt in uw mail een nieuwsbrief met nieuwsonderwerpen gespecifieerd op uw interesses. Is dit toeval? Nee. Dit heeft alles te maken met data die voorhanden is. Tegenwoordig zijn er ontelbaar veel data. Data over wat u doet of niet doet of hoe lang u een online activiteit onderneemt. Als bedrijf of organisatie kunt u daar uw voordeel mee behalen. Data science is het vakgebied dat zich richt op data en deze vertaalt naar waardevolle inzichten waardoor u ook moeiteloos kunt inspelen op innovatie.

Ontwikkelingen in data science

Elke dag worden mensen en bedrijven overspoeld met data. Hierbij kunt u denken aan data over processen, levertijden, omzet of data over wie uw klanten zijn. Door de razendsnelle veranderingen in de technologie is het een ontwikkeling die nooit stopt. Data science staat dan ook nog maar in de kinderschoenen. Er komt namelijk steeds meer software die gekoppeld is aan data. Met de komst van AI zijn vraag-gestuurde robots werkelijkheid geworden, waardoor u bijvoorbeeld minder mensen hoeft in te zetten bij de klantenservice. Daarnaast zorgt augmented reality ervoor dat procesmanagers gemakkelijker vanaf afstand een machine kunnen beheren. Met digital twins kunt u een productieproces kopiëren en dit proces optimaliseren zonder dat uw huidige productieproces stil ligt. En dat wordt allemaal mogelijk gemaakt door data science in combinatie met software.

Waarom zou u iets met data science doen?

Vraagt u zich nu af wat u met al deze data moet doen en waarom data science belangrijk is? Een groot voordeel van de beschikbare data is dat het u helpt om uw organisatie of bedrijf beter te laten presteren. Middels de beschikbare data kunt u patronen ontdekken. Deze patronen kunnen leiden tot innovatie en zorgt voor een concurrentievoordeel. Het gaat uw processen optimaliseren en zal klantenservice of dienstverlening gaan verbeteren. Zo kunt u bijvoorbeeld beter op de behoefte van uw klant inspelen doordat u een persoonlijk aanbod doet, afgestemd op wat uw klant nodig heeft. Daarnaast kunt u ook proactieve acties uitvoeren om klanten warm te maken voor uw dienstverlening of product. Een ander voordeel is dat u efficiënter kunt werken. Middels data weet u precies hoe een proces werkt, welke stappen er doorlopen moeten worden, hoeveel tijd dit kost en hoe u dit kunt verbeteren. Zo kunt u niet alleen bedrijfsprocessen efficiënter maken, maar ook veranderen of optimaliseren.

Toepassingen van data science

Waarom zijn data science en innovatie nauw aan elkaar verbonden

Data science is bijna in alle sectoren van toepassing, immers bijna bij alle bedrijven is wel een grote hoeveelheid data beschikbaar. Data sciencisten kunnen op basis van uw data voorspellingen doen. Zo heeft u betere of accurate financiële prognoses maken of kunt uw voorraad efficiënter verdelen en inplannen. Niet alleen zorgen data sciencisten ervoor dat processen intern kunnen worden verbeterd, ook kunnen ze zorgen voor een toename in de klanttevredenheid. Bijvoorbeeld door uw klantcontactpunten te veranderen op basis van acties die klanten uitvoeren op uw website. Data laat immers zien hoe een klant zich gedraagt op uw website en wat hij doet. Blijft een klant te lang op een pagina hangen of voert hij geen actie uit? Grote kans dat misschien de informatie onvoldoende is. Benut de beschikbare data om uw operationele taken te automatiseren of kosten te besparen. Daarnaast kun u met data ook voorspellingen maken of scenario’s uitwerken zodat u gefundeerdere beslissingen kunt nemen voor de toekomst van uw bedrijf. Met data en de geavanceerde technologieën krijg u meer inzicht in alle (verbeter)mogelijkheden en groeikansen voor uw bedrijf.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close