Stel, je hebt een unieke uitvinding gedaan waar je met veel tijd en moeite via een octrooibureau patent hebt aangevraagd. Je hebt het octrooi toegewezen gekregen. Dat wil niet zeggen dat er niemand vanaf dat moment nog inbreuk op je octrooi kan maken door bijvoorbeeld jouw beschermde technieken toe te passen of producten met jouw bijzondere techniek op de markt te brengen. Als dat inderdaad gebeurt, wat kun je dan doen? We bespreken vijf mogelijkheden.
Niets doen
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om er niets aan te doen wanneer de schade door de inbreuk gering is. Het kan zijn dat de kosten van het optreden tegen de inbreuk namelijk niet opwegen tegen de schade. Maar let wel op: als jij je octrooi niet actief handhaaft, gaan concurrenten daar misbruik van maken en is het hele nut van jouw octrooi op z’n minst twijfelachtig. Twijfel je of er sprake is van inbreuk? Vraag dan advies aan een octrooigemachtigde van octrooibureau EP&C Patent Attorneys.
Vragen te stoppen
Het kan natuurlijk zo zijn dat de inbreukmaker helemaal niet weet dat hij inbreuk maakt op een octrooi. Je kunt proberen te wijzen op jouw octrooirecht en vragen te stoppen. Maak daarbij ook duidelijk wat gevolgen zijn als hij niet stopt. Vanaf het moment dat de inbreukmaker op de hoogte is van of kan vermoeden dat hij inbreuk maakt op een octrooi, heeft hij een schadevergoedingsplicht.
Schikken
Wil je hoge proceskosten voorkomen, dan kun je kijken of het mogelijk is om de zaak te schikken. De meeste inbreukzaken worden op deze manier opgelost. Wanneer je gaat onderhandelen over een schikking, is het belangrijk om de aard en de omvang van de inbreuk in kaart te brengen. Is het hele octrooi geschonden of maar een deel? In hoeverre komt er ook intellectueel eigendom van de inbreukmaker bij kijken? Een uitkomst kan ook zijn dat je besluit te gaan samenwerken met de inbreukpleger.
Licentiëren
Je kunt ook proberen te verdienen aan het feit dat de inbreukmaker een product wil verkopen dat inbreuk maakt op jouw octrooi. Dit kan door aan te bieden aan de inbreukmaker of hij licentie op het gepatenteerde intellectueel eigendom wil nemen. Hij kan dan jouw gepatenteerde uitvinding blijven gebruiken tegen betaling van een vergoeding. Dit kan voor beide partijen een positieve en winstgevend uitkomst zijn.
Rechtszaak beginnen
Wil je je recht halen bij de rechter, dan kan dat natuurlijk. Deze kan een uitspraak doen over de inbreuk en een dwangbevel opleggen. Maar let op, want het gebeurt regelmatig dat een octrooi niet standhoudt wanneer een rechter zich erover buigt. Wil je een inbreukprocedure starten, dan begint dat met een dagvaarding. Vaak werkt het in je voordeel als je van tevoren de inbreukmaker al hebt gevraagd te stoppen met de inbreuk. Vervolgens kun je aan de rechter vragen de inbreukmaker te sommeren te stoppen met inbreuk, de voorraad te vernietigen en/of de producten uit de markt te halen. Wil je er ook een schadevergoeding bij, stuur dan eerst een aangetekende brief naar een inbreukmaker om hem ervan op de hoogte te stellen dat hij inbreuk maakt op jouw octrooi.
Je hebt dus verschillende mogelijkheden qua handelen wanneer er inbreuk gemaakt wordt op jouw octrooi. De kern is dat het verstandig is altijd op z’n minst de inbreukmaker op de hoogte te stellen van de inbreuk.