BusinessFinancieelJuridisch

4 manieren om openstaande vorderingen te innen

Als ondernemer kun je te maken krijgen met klanten die weigeren om een factuur te betalen. Dit is betrekkelijk vervelend, want je hebt immers een product of dienst geleverd en wilt hiervoor betaald worden. Is de betalingstermijn op een factuur verstreken? Dan zijn er verschillende manieren waarop je openstaande vorderingen alsnog kunt innen. Hieronder zetten wij er 4 op een rijtje.

1. Aanmaning sturen

Wie een openstaande vordering wil innen, kan eerst een aanmaning sturen naar een klant. Hiermee attendeer je jouw klant erop dat de betalingstermijn inmiddels verstreken is. Het gebeurt regelmatig dat een factuur na het versturen van zo’n aanmaning alsnog betaald wordt. Veel klanten vergeten namelijk simpelweg om een factuur te betalen.

Wanneer het om een particuliere vordering gaat, ben je altijd verplicht om eerst een aanmaning te versturen voordat je verdere stappen onderneemt. Gaat het om een zakelijke vordering? Dan mag je direct verdere stappen ondernemen. Toch zien we regelmatig dat bedrijven ook eerst een aanmaning versturen. Dit doen zij vooral omdat ze bang zijn dat ze een klant verliezen door direct een stap verder te gaan.

2. Incassobureau

Heb je een aanmaning verstuurd, maar heeft dit niets opgeleverd? Dan kun je een incassobureau inschakelen. Een incassobureau is bevoegd om openstaande vorderingen te innen. Ondernemers kiezen vaak voor een incassobureau als het om een particuliere vordering gaat. Zo’n bureau houdt zich voornamelijk bezig met particuliere vorderingen. Wanneer je een incassobureau inschakelt, mogen zij aanmaningen versturen naar en contact opnemen met een debiteur. Bij vorderingen tot 25.000 euro is een incassobureau bovendien bevoegd om een gerechtelijke procedure te starten.

Incassobureau

3. Deurwaarder

Naast een incassobureau kun je ook een gerechtsdeurwaarder inschakelen om openstaande vorderingen te innen. Dit is weliswaar niet de core business van een deurwaarder, maar hij kan je hier wel degelijk bij van dienst zijn. In vergelijking met een incassobureau heeft een deurwaarder meer wettelijke bevoegdheden. Naast het versturen van aanmaningen en telefonisch contact opnemen is een gerechtsdeurwaarder ook bevoegd om beslag te leggen op inboedel en inkomsten.  Dit komt vooral doordat zo’n specialist beëdigd wordt door de rechtbank en benoemd wordt door de koning. Een deurwaarder moet bovendien voldoen aan strenge eisen volgens de eigen beroepsorganisatie.

4. Incasso advocaat

Een vierde en laatste manier om openstaande vorderingen te innen, is door een incasso advocaat in te schakelen. Veel mensen denken dat dit hetzelfde is als een incassobureau, maar dat is zeker niet het geval. Een incasso advocaat heeft namelijk veel meer bevoegdheden, ook meer dan een deurwaarder. Naast de bevoegdheden van een deurwaarder is een incasso advocaat ook bevoegd tot het indienen van een faillissementsaanvraag en mag hij procederen bij vorderingen boven de 25.000 euro. Wil je een incasso advocaat inschakelen? Kijk dan eens op bierensgroup.com/nl. Hier vind je binnen enkele ogenblikken de beste incassospecialist voor jouw openstaande vordering(en).

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close