JuridischPersoneel

Een ongeluk onderweg met een van je werknemers: dit moet je doen

Het kan altijd gebeuren dat een van je medewerkers betrokken is bij een ongeluk op de weg. Voor het werk worden er veel ritten gemaakt. Bijvoorbeeld naar klanten, al dan niet met pakketjes, of naar een beurs. Als werkgever is het altijd even schrikken. Gelukkig blijft het in de meeste gevallen beperkt tot alleen blikschade. Ook vervelend, maar dit kan opgelost worden.

In dit artikel lees je wat je moet doen als de schadeafhandeling wat minder soepel verloopt. Ook ontdek je alles over de verschillende autoverzekeringen. De juiste verzekering kan je namelijk tienduizenden euro’s schelen.

De veroorzaker rijdt door

Een ongeluk is al vervelend. En het wordt nog erger als degene die de aanrijding heeft veroorzaakt doorrijdt. Doorrijden na aanrijding is strafbaar, maar daar heb je weinig aan als de veroorzaker niet te traceren valt. In alle hectiek is het misschien niet gelukt om het kenteken te noteren, waardoor de dader onbekend blijft. En wat nu?

Ook als de dader onbekend is, kun je een volledige letselschadevergoeding krijgen. Het Waarborgfonds Motorverkeer is hiervoor opgericht. Dit fonds is in het leven geroepen voor een aantal situaties, zoals arbeidsongeschiktheid als gevolg van het ongeluk, maar ook vervoerskosten naar de fysiotherapeut. Om aanspraak te maken op het fonds, moet je kunnen aantonen dat je er alles aan gedaan hebt om de identiteit te achterhalen. Een gespecialiseerd bureau zoals SDW Advocaten kan je daarbij helpen.

De werknemer is zelf de schuldige

Het is uiteraard ook een optie dat je werknemer zelf de veroorzaker van het ongeluk is, of als automobilist betrokken is bij een aanrijding met een fietser of voetganger. In dat laatste geval is de automobilist vaak aansprakelijk, omdat fietsers en voetgangers worden beschermd door het rechtssysteem. Alleen als kan worden aangetoond dat de bestuurder van de auto er absoluut niks aan kon doen, wordt er een uitzondering gemaakt.

Bij aanrijdingen tussen twee gemotoriseerde voertuigen, is de veroorzaker aansprakelijk. De aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade. Afhankelijk van in welke auto’s je werknemers rijden, kun je de juiste verzekering afsluiten.

De drie soorten verzekeringen

De drie soorten verzekeringen

WA is de basis verzekering. Dit staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. WA wordt aangeraden voor auto’s met een leeftijd ouder dan 12 jaar. Alleen schades aan andere personen en voertuigen worden gedekt. Als je een bestelbus van 25 jaar oud hebt, is de dagwaarde nagenoeg nihil. Vandaar dat het niet meer de moeite is om deze te verzekeren.

Heb je net een nieuw wagenpark, dan is het beter om voor allrisk te kiezen. In deze verzekering wordt alles gedekt, ook aan het eigen voertuig. Mocht een medewerker de net nieuwe auto van 40.000 euro total loss rijden, dan krijg je het grootste gedeelte van de schade vergoed.

WA + beperkt casco is de middenweg. Hierbij worden uitzonderlijke schades gedekt, zoals stormschade of overstekende dieren.

Er zijn ook aanvullende verzekeringen, zoals een inzittendenverzekering. Hiermee worden niet alleen passagiers verzekerd, maar ook de lading die vervoerd wordt.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close