Juridisch

Letselschade op de manege: wie is aansprakelijk?

Als uitbater van een manege krijg je te maken met risico dat paardrijders letsel oplopen. Niet alleen door valpartijen, maar ook door beten en trappen van een paard. Hoe het zit eigenlijk met de aansprakelijkheid bij een ongeval met een paard als er sprake is van letsel of schade? Kan letselschade bij paardrijden op jou als uitbater van de manege verhaald worden? We bespreken het in dit artikel. Ben je zelf niet de uitbater maar het slachtoffer, dan geeft onderstaande een indicatie van wanneer je iemand aansprakelijk kunt stellen.

Tenminste 50 procent aansprakelijk

Hoe is zit met aansprakelijkheid bij een ongeval met een paard op de manege, hangt af van de situatie. Wel is zeker dat de aansprakelijkheid altijd voor tenminste 50 procent bij de manege ligt, of bij de eigenaar van het paard als er geen sprake is van eigendom door een manege. Is er ongeval op jouw manege met een paard dat geen eigendom is van de manege? Dat verandert niets aan jouw aansprakelijkheid. Je kunt als eigenaar wel in je voorwaarden zetten dat je niet verantwoordelijk bent voor schade of letselschade, maar dit is niet rechtsgeldig.

Factoren in je nadeel als eigenaar

Als eigenaar ligt er veel verantwoordelijkheid bij jou. Jij wordt geacht de dieren te kennen en de risico’s goed te kunnen inschatten. Dus ook of een bepaald paard wel geschikt is voor het niveau van de ruiter in kwestie. Wanneer een ongeval met (letsel)schade plaatsvindt tijdens een rijles of begeleide rit, ligt de aansprakelijkheid doorgaans volledig bij jou als eigenaar. Daarnaast speelt ook een rol of de zadel en de teugels wel in goede staat verkeerden en het toezicht in orde was in de vorm van goede begeleiding voor de ruiter.

Letselschade op de manege

Factoren in het nadeel van de ruiter

De ruiter kan bij schade aan eigendommen of letselschade iemand aansprakelijk stellen, maar dat wil niet zeggen dat hij zelf altijd vrijuit gaat. Er zijn namelijk ook situaties waarbij een deel van aansprakelijkheid bij de ruiter zelf ligt. Zoals wanneer de ruiter instructies niet opvolgde. Of wanneer de ruiter zelf het ongeval uitlokte. Dat laatste staat vooral ter discussie in het geval van een beet of trap van het paard. Het is aan de rechter om in zo’n geval te bepalen welk percentage van de aansprakelijkheid bij de ruiter ligt.

Hoe dan ook ga je een grote verantwoordelijkheid aan als houder van een manege. Hoe goed je je dieren ook denkt te kennen, er bestaat altijd een kans dat ze zich anders gedragen dan je ingecalculeerd had. Maar houd zeker ook een scherp oog op het gedrag van de ruiter.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close