Financieel

Werkkapitaalfinanciering, wat moet je weten?

Alles over werkkapitaalfinanciering vind je op deze pagina. Zo worden de meest voorkomende vragen beantwoord, zodat je de nodige voorkennis hebt bij het aanvragen van een financiering.

Wat is zakelijk krediet?

Zakelijk krediet is een krediet dat verstrekt wordt aan jouw bedrijf zodat jij tijdelijke liquide problemen kan oplossen. Bijvoorbeeld wanneer een aantal van jouw klanten weigeren te betalen of voorraden aangelegd moeten worden. Kortom wanneer jouw bedrijf tijdelijk in geldnood zit. Het kan je op die manier het benodigde werkkapitaal verschaffen om jouw onderneming soepel te laten lopen.

Hoe vraag ik zakelijk krediet aan?

Dit kan tegenwoordig betrekkelijk simpel, veel grote banken verstrekken regelmatig werkkapitaal. Ze zullen dit dan ook geheid aanbieden. Of je in aanmerking komt voor financieel krediet, hangt af van jouw individuele situatie en de voorwaarden van je bank. Vaak maakt de bank een kredietwaardigheidsscore om in te schatten hoe groot de kans is dat ze hun geld terug krijgen. Op deze manier kunnen zij de rente bepalen. Verder zal je veel informatie over je bedrijf aan moeten bieden.

Hoeveel kost een krediet?

Ook dit is iets wat enorm varieert van situatie tot situatie. Factoren zoals, risico, internationale markt, duur van de lening en het opgenomen bedrag dragen allemaal bij tot het uiteindelijk maandelijks te betalen bedrag. Verder betaal je vaak nog voor afsluitkosten, administratiekosten en andere diensten betrokken bij de lening.

Leningen verstrekken is een business net zoals alle anderen. Hier kan je je voordeel mee doen. Zorg ervoor dat je goed marktonderzoek doet en verschillende kredietaanbieders met elkaar vergelijkt. Zodoende kan je ze tegen elkaar uitspelen en voor jou de meest voordelige situatie behalen.

Kredietwaardigheidsscore

Dit is de grootste factor in het bepalen van de rente die je moet betalen. Een bank neemt namelijk altijd een risico op het moment dat het een krediet verstrekt. Daarom proberen ze via het opstellen van een dergelijke score dat risico goed in kaart te brengen. Zo zul je vaak jaarrekeningen en bankafschriften moeten overhandigen. Alle informatie die relevant kan zijn voor het bepalen van de financiële gezondheid van jouw bedrijf is belangrijk. Hoe beter het gaat, hoe lager de rente zal uitvallen.

Daarnaast kan het goed zijn dat een bank onderpand vraagt. Mocht je niet meer in staat zijn aan je verplichtingen te voldoen dan heeft de bank een waardevol goed in bezit. Het kan dan ook goed gebeuren dat je in ruil voor het krediet jouw bedrijfspand in onderpand moet wegtekenen. De aard van het onderpand heeft op zijn beurt ook weer invloed op de rente en de risicobepaling.

En als ik niet kan betalen?

Wat er gebeurt indien je niet op tijd de rekeningen kan betalen hangt sterk af wat de afspraken zijn met jouw bank. Het zou om alles van een waarschuwing tot het onmiddellijk af laten handelen door een deurwaarden kunnen gaan. Lees daarom altijd goed de algemene voorwaarden voordat je tekent.

Meer weten over het financieren van je werkkapitaal? Stel dan zelf je financiering samen, en kies zo de juiste financiering voor jouw bedrijf.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close