BusinessJuridisch

3 tips om werkgeversrisico’s af te dekken

Als werkgever heb je veel verantwoordelijkheden en plichten die komen kijken bij het in dienst nemen van personeel. Daar komen ook risico’s bij kijken, zoals ziekteverzuim, en administratieve taken. Zit je niet zo te wachten op werkgeversrisico’s en bijkomende taken? We geven drie tips om werkgeversrisico’s af te dekken en het makkelijker te maken voor jezelf.

Payrolling

Wil je personeel in dienst nemen, maar wil je niet alle bijkomende administratieve taken daarbij hebben? Dan kun je gebruikmaken van payrolling. Een extern bedrijf ondersteunt je dan met de personeelsadministratie én de juridische facetten die het werkgeverschap komen kijken. Je sluit hiervoor een payrollovereenkomst af. Vervolgens werf je zelf je eigen medewerkers en maak je afspraken over zaken als het aantal werkuren en het salaris. Daarna meld je de medewerkers aan bij het bedrijf dat de payrolling voor je doet. Die gaat dan de arbeidsovereenkomst aan met de medewerker. Juridisch gezien is de medewerker dan in dienst bij het payrollbedrijf, dat alle administratieve zaken rondom het dienstverband regelt, zoals het salaris, pensioen en ziekmeldingen.

Flexkrachten

Wil je een medewerker die je kunt inzetten wanneer je hem of haar nodig hebt, maar niet zelf in dienst hoeft te nemen? Dan ben je op zoek naar een flexkracht. Flexkrachten leen je in via een externe partij, zoals een uitzendbureau. Deze is dan juridisch gezien de werkgever. De werkgeversrisico’s liggen zo niet bij jou: je hebt letterlijk alleen de lusten en niet de lasten. Tenminste, als je kiest voor een laag eigen risico. Dat kost dan ook wat. Wil je geld besparen, dan kun je een hoger eigen risico accepteren.

Flexkrachten

Verzuimverzekering

Wil je wel graag medewerkers zelf in dienst nemen? Dan is het goed om je ervan bewust te zijn dan je bij ziekteverzuim moet doorbetalen als werkgever. Dat kan een aardige kostenpost zijn, zeker als het gaat om lang of veel ziekteverzuim. Om hier je werkgeversrisico af te dekken, is het zeer verstandig om een verzuimverzekering af te sluiten. Daarmee dek je de kosten voor het doorbetalen van werknemers die verzuimen. Het is een goed idee om daar ook arbodienstverlening bij te nemen. Een arbodienst kan er dan voor helpen zorgen dat medewerkers met lang ziekteverzuim weer naar werk toe begeleid worden.

Natuurlijk kost het allemaal wel wat, maar het maakt je leven als werkgever ook een stukje makkelijker. Daarom is het zeker het overwegen waard om van een van bovenstaande mogelijkheden gebruik te maken wanneer je personeel nodig hebt.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close