BusinessJuridischOndernemenPersoneel

VOG aanvragen als zzp’er, werkgever of bedrijf: hoe zit dat?

Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is een document waaruit blijkt dat het justitiële verleden van een persoon of rechtspersoon geen bezwaar vormt voor het uitvoeren van een bepaalde functie of een bepaald doel. Deze kan door werkgevers of opdrachtgevers gevraagd worden van werknemers, zzp’ers en bedrijven. Hoe zit het met de VOG en het aanvragen ervan?

VOG als sollicitant of zzp’er

In verschillende beroepen wordt een Verklaring Omtrent Gedrag gevraagd om het beroep te mogen uitoefenen. Dat geldt voor functies in het onderwijs en de kinderopvang, maar ook voor taxichauffeurs, rijinstructeurs en rijschoolhouders. Een VOG kan ook gevraagd worden wanneer je met vertrouwelijke gegevens moet werken, in de zorg gaat werken, een functie bij de overheid gaat vervullen of met geld of kostbare goederen moet werken. Sollicitanten kunnen hiermee te maken krijgen, maar ook zzp’ers die in dergelijke functies of sectoren werkzaam zijn. Voor beiden geldt dat een Verklaring Omtrent Gedrag voor natuurlijke personen aangevraagd moet worden. Dit kan digitaal of bij het gemeentehuis. Hier zijn kosten aan verboden.

VOG aanvragen als werkgever

VOG aanvragen als werkgever

Het is ook mogelijk dat een bedrijf voor het uitvoeren van een klus VOG’s nodig heeft voor betrokken werknemers. De opdrachtgever kan dit immers verplicht stellen. Dan is het goed om te weten dat als werkgever zelf een VOG aanvragen voor individuele werknemers ook mogelijk is. Dit kan eenvoudig online geregeld worden. Dit bespaart tijd en geld, want hierdoor hoeven de werknemers in kwestie niet langs de gemeente om dit zelf te regelen. Na het online indienen van de aanvraag, controleert Dienst Justis of de VOG afgegeven kan worden. Als er geen sprake is van een strafblad, gebeurt dit doorgaans binnen anderhalve week tot maximaal vier weken. Is er wel sprake van een strafblad, dan kan het tot wel acht weken duren voordat er een beslissing valt. Vooruitplannen is dus verstandig om te voorkomen dat er op het laatste moment een kink in de kabel komt. De VOG wordt overigens naar het huisadres van de werknemer gestuurd en niet naar het bedrijf.

VOG voor bedrijven

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je als bedrijf een Verklaring Omtrent Gedrag nodig hebt. Het is ook mogelijk om zo’n VOG aan te vragen voor een rechtspersoon. Het gaat dan om een naamloze vennootschap (NV), een besloten vennootschap (BV), een commanditaire vennootschap (CV), een vennootschap onder firma (VOF), een stichting, een vereniging of een maatschap. Zzp’ers vragen zoals eerder beschreven gewoon een VOG voor natuurlijke personen aan. Met de VOG voor rechtspersonen kun je als bedrijf of stichting je integriteit aantonen aan partners of andere bedrijven. Een VOG voor rechtspersonen kan niet online aangevraagd worden, dit verloopt namelijk geheel via Dienst Justis.

In principe is het verkrijgen van een VOG een formaliteit, maar het is natuurlijk wel zo dat iemands verleden een obstakel gaat vormen voor het verkrijgen van die verklaring. In feite is het dus een instrument om bepaalde mensen of bedrijven uit te filteren voordat ze met verantwoordelijkheden te maken krijgen die ze wellicht niet toevertrouwd kunnen worden.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close