Juridisch

Moet ik een particuliere of zakelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Wil jij jezelf verzekeren voor aansprakelijkheid? Dan is de kans groot dat je jouw zoektocht op het internet begint. Wanneer je in een zoekmachine een term als ‘aansprakelijkheidsverzekering’ intypt, krijg je direct een groot aantal resultaten. Grote kans dat je zowel een particuliere als zakelijke variant tegenkomt. Hierdoor twijfel je misschien welke je af moet sluiten. Daarom helpen we je in deze tekst te bepalen of je een particuliere of zakelijke aansprakelijkheidsverzekering nodig hebt.

Particuliere aansprakelijkheidsverzekering

We beginnen met de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, vaak afgekort tot AVP. Op basis van de naam kun je eigenlijk al afleiden waarvoor hij bedoeld is, namelijk voor particulieren. Omdat een AVP niet verplicht is, sluit lang niet iedere Nederlander hem af. Toch kun je wel degelijk baat hebben bij een particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Waait er een dakpan van je woning en vliegt deze door een raam van de buren? Of waait een boom in de tuin om tijdens een storm en belandt deze op het tuinhuisje van iemand anders? Grote kans dat je aansprakelijk gesteld wordt. Als je niet verzekerd bent voor aansprakelijkheid, moet je de kosten uit eigen zak betalen. Heb je wel een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten? Dan kun je bij de verzekeraar aankloppen.

Zakelijke aansprakelijkheidsverzekering

Zakelijke aansprakelijkheidsverzekering

Nu je weet wat een AVP is, wordt het tijd om naar een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) te kijken. Zoals de naam je waarschijnlijk al doet vermoeden, kunnen alleen ondernemers deze verzekering afsluiten. Heb je een particuliere aansprakelijkheidsverzekering? Dan denk je misschien dat het niet nodig is om ook nog een AVB af te sluiten. Je bent dan immers twee keer verzekerd voor nagenoeg hetzelfde. Toch is dit wel nodig, want je kunt geen beroep doen op een AVP als de schade ontstaan is tijdens het uitoefenen van een beroep.

Heb je een eigen bedrijf en wil jij je verzekeren voor aansprakelijkheid? Dan moet je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je niet alleen verzekerd voor schade die je zelf bij een ander veroorzaakt, maar ook voor schade die jouw medewerkers bij klanten aanrichten. Zowel schade aan personen als schade aan objecten valt binnen de dekking van deze verzekering. Heb je een belangrijke stem in grote projecten of voorzie je anderen van advies? Dan is het verstandig om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uit te breiden met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Je bent dan ook verzekerd voor hoge kosten bij schadeclaims als gevolg van een beroepsfout.

Hoe vraag je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering aan?

Ben je overtuigd van het nut van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? Wacht dan niet langer met aanvragen. Bij de meeste verzekeraars kun je online een offerte aanvragen. Nadat je de gegevens hebt ingevuld, kun je de aanvraag versturen. Een verzekeraar buigt zich hier vervolgens over en neemt contact met je op. Als alles in orde is, wordt er direct een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering afgesloten.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close