Tech & Innovatie

Sloopregeling als drukmiddel om ons in schonere auto’s te krijgen

Hij is er bij tijd en wijle, de slooppremie voor oude, vervuilende auto’s. In 2009 waren we er nog niet zo gelukkig mee, maar toen was het verschil in CO2-uitstoot met nieuwe auto’s ook niet zo groot. Inmiddels bewegen we hard in de richting van de elektrische auto en valt er meer te zeggen voor deze opkoopregeling voor oude auto’s, hoewel het argument dat het terugkopen van een auto voor de premie natuurlijk niet haalbaar is.

De eerste sloopregeling

De eerste Nationale Sloopregeling gold van mei 2009 tot en met april 2010. Er werden premies van 750 tot 1000 euro uitgeloofd aan mensen die hun auto van voor 1990 kwam omruilen voor een schonere auto. In totaal leverde dat 81.000 inruilacties op. Toen was de sloopregeling landelijk ingevoerd. Later kwam het initiatief voor de regeling uit de grote steden, waar veel auto’s samenkomen. In een aantal bestaat inmiddels nu ook al een milieuzone die restricties stelt aan welke auto’s er wel niet binnen mogen komen. Er wordt flink geïnvesteerd om ervoor te zorgen dat we allemaal ons oude auto omruilen voor een nieuwe, schonere auto.

Latere sloopregelingen

Den Haag voerde een sloopregeling in voor benzineauto’s van voor 1990 en dieselauto’s van voor 2005, waarbij maximaal 3500 euro werd uitgekeerd. In Rotterdam was de regeling dat je 1000 euro krijgt voor een benzineauto die voor 1992 gebouwd is. Bij diesels van 2004 of jonger is de slooppremie 2500 euro. Wissel je hem in voor een elektrische auto, dan komt er nog eens 4500 extra bij. De stad heeft dan ook een kleine acht miljoen gereserveerd voor deze sloopregeling.

Zelf verkopen kan ook

Met een slooppremie wordt het financieel aantrekkelijk gemaakt om versneld je oude auto of bestelauto  in te leveren voor sloop. De premie die je hiermee ontvangt, varieert over het algemeen tussen de 750 en 3.500 euro als je er schonere auto voor terug koopt. Deze hoeft niet meer splinternieuw te zijn, waarmee de regeling ook aantrekkelijker wordt voor mensen die geen zak geld klaar hebben liggen voor een nieuwe auto. Schone gebruikte auto’s zijn dus ook een acceptabel alternatief. Het aanschaffen van een schonere auto is wel een voorwaarde bij deelname aan de regeling. Maar je kunt je auto natuurlijk ook gewoon zelf proberen te verkopen, want de kans bestaat altijd dat je er dan meer voor terugkrijgt dan het premiebedrag zou zijn. Als je de auto goed onderhouden hebt is dit best mogelijk.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close