BusinessFinancieelOndernemen

Zakelijke lening: hier moet je rekening mee houden

Voor niets gaat nog altijd de zon op, en een bedrijf kan ook niet ontstaan en uitbreiden vanuit het niets. Er zijn altijd investeringen nodig om van niets iets te kunnen maken. Per branche en per bedrijf kan het natuurlijk sterk verschillen hoe groot die investeringen moeten zijn: start je een tekstbureau op, dan ben je met een computer en een internetverbinding al een heel eind, maar ga je bier brouwen, dan heb je toch echt veel meer materialen nodig. Het is natuurlijk lang niet altijd mogelijk om dit soort zaken vanuit je eigen zak te financieren, en daarom is het fijn dat het mogelijk is om een zakelijke lening af te sluiten om je bedrijf van de grond te krijgen of uit te breiden waar je kansen ziet. Maar een lening blijft een lening, en dat betekent dat je er niet te licht over moet denken. Wij zetten een aantal zaken op een rijtje waar je rekening mee moet houden wanneer je een zakelijke lening wilt afsluiten.

Geld lenen kost geld

Het eeuwige mantra ‘geld lenen kost geld’ doet ook terzake bij een zakelijke financiering met geleend geld. Je betaalt altijd meer terug dan je geleend hebt, en dat is iets wat je goed in beeld moet hebben: hoeveel gaat deze lening je daadwerkelijk kosten? Reken je niet rijk alleen omdat iemand je een startkapitaal wil verstrekken, want zoals we al zeiden gaat voor niets de zon op.

Een sterk businessplan

Veel verstrekkers van financieringen vragen van een ondernemer een goed doortimmerd businessplan voordat ze bereid zijn om geld te verstrekken. Dat betekent dat je werk aan de winkel hebt om iets goeds op papier te zetten. Lukt dat niet of is jouw idee zó origineel dat alle verstrekkers die je heb bezocht zich erbij op het hoofd krabben, dan zijn je mogelijkheden beperkt. Toch kun je dan alsnog kiezen voor BridgeFund, een verstrekker van zakelijke leningen die ook zonder businessplan geld wil verstrekken.

Lening zakelijk

Meer wegen die naar Rome leiden

Bij een lening denk je aan een bank, maar voor een zakelijke lening zijn er meer opties. Business Angels zijn er  bijvoorbeeld ook nog: particuliere investeerders of ondernemers die veelbelovende ondernemingen financieren. Het gaat dan vaak om een lening of aandeleninvestering. Een Seed-fonds is een speciaal fonds van Business Angels voor bedrijfsfinanciering voor innovatieve starters. Een MKB-krediet is ook een optie. Dat is een zakelijke lening van minimaal voor startende en bestaande ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Crowdfunding is ook een manier van financieren. Je haalt dan geld op bij een groter publiek, meestal online via een platform waar je jouw idee kunt presenteren. Je kunt als je al een klantenkring hebt gebruik maken van reverse factoring. Dan krijg je een betaalgarantie van je afnemer voor facturen die hij al goedgekeurd heeft. De betaling wordt dan voor de levering voorgeschoten. Ook bestaat er nog de kredietunie: een coöperatie zonder winstoogmerk van ondernemers, die zich richt op kredietverlening voor (andere) ondernemers.

Registratie bij het BKR

Het is mogelijk dat jouw zakelijke lening geregistreerd wordt bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Is dit het geval, dan heeft dat invloed op andere toekomstige mogelijkheden om geld te lenen, bijvoorbeeld op een hypotheek of een consumptief krediet. Wanneer je van plan bent om in de toekomst ook privé een lening aan te vragen, is het van groot belang dat je checkt of jouw zakelijke lening dit niet in de weg gaat staan. Het verschilt per situatie en type lening of er zo’n registratie bij het BKR plaatsvindt.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close