PersoneelTips

Zo voorkom je dat personeel gehoorschade oploopt

Gehoorverlies door gehoorschade is een ernstige aandoening die miljoenen mensen over de hele wereld treft. Jaarlijks zijn er duizenden mensen die door lawaai op de werkvloer gehoorschade oplopen. Werknemers worden vaak blootgesteld aan omgevingen en geluiden die luid genoeg zijn om blijvend gehoorverlies te veroorzaken.Werkgevers moeten dus de nodige beschermende maatregelen treffen om gehoorschade op de werkplek te voorkomen. In dit artikel lees je meer over gehoorschade op de werkvloer.

Hoe ontstaat gehoorschade?

Iedereen kan gehoorverlies krijgen als de oren niet beschermt worden tegen harde geluiden en andere schadelijke omgevingen. Maar wie in bepaalde industrieën en functies werkt, kan door de aard van zijn werk meer vatbaar zijn voor gehoorverlies.  Zo lopen mensen die in de industrie, de bouw en andere luide omgevingen werken een groter risico gehoorverlies te ontwikkelen dan mensen die in een rustig kantoor werken. Hieronder enkele voorbeelden van enkele beroepen met een extreem hoog risico op het ontstaan van gehoorverlies:  

  • Bouwvakkers;
  • DJ’s, muzikanten, en andere entertainers;
  • Tuinarchitecten en hoveniers;
  • Arbeiders die in de productieindustrie werken.

In de meeste landen bestaan overheidsvoorschriften die werkgevers verantwoordelijk stellen voor het scheppen van een werkomgeving die veilig is voor de werknemers. Dit omvat ook het nemen van de nodige maatregelen om het gehoor van personeel te beschermen. Specifieke veiligheidsmaatregelen die in lawaaierige werkomgevingen genomen moeten worden zijn onder andere: 

Oordoppen: Oordoppen en andere veiligheidsuitrusting moeten worden verstrekt aan personeel die zich in de nabijheid van harde geluiden bevindt. In veel fabrieken is een beschermende barrière van geluidswerend materiaal aangebracht die het lawaai op bepaalde plaatsen dempt. Dit helpt om de blootstelling aan lawaai te beheersen en gehoorverlies te voorkomen.  

Ploegendiensten: Werktijden rouleren is een concept dat in fabrieken en andere luide werkomgevingen vaak gebruikt wordt om de hoeveelheid lawaai te beperken waaraan iemand blootgesteld wordt. Bovendien kan, volgens onderzoek, zelfs 15 minuten blootstelling aan een drukke metro op den duur gehoorschade veroorzaken. Ploegwisselingen zijn dus van groot belang.  

Veiligheids- en bewustwordingstraining: Regelmatig moet aan de werknemers een cursus gegeven worden over veilig werken. Deze trainingen moeten gaan over de instructies om gehoorverlies te voorkomen en over voorlichting over hoe je de vroege tekenen en symptomen van gehoorverlies kunt herkennen.  

Wat je werkgever kan doen

Wat je werkgever kan doen

Zelfs als de werkomgeving geen gevaarlijk hoge geluidsniveaus heeft, kunnen werkgevers toch maatregelen nemen om de veiligheid en gezondheid van het gehoor op de werkplek te bevorderen. In veel kantoren luisteren de werknemers het grootste deel van de dag naar muziek met hoge decibelniveaus. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld aandacht besteden aan veiligheidstraining over gehoorverlies op de werkplek.Dit kunnen ze doen door informatie te geven over veilige decibelniveaus.  

Als het om gehoorschade gaat, zijn zowel werknemers als werkgevers verantwoordelijk voor het voorkomen van blijvende gehoorschade. Werkgevers moeten helpen voorkomen dat door lawaai veroorzaakt gehoorverlies op het werk optreedt door werknemers de juiste beschermende uitrusting te geven en een werkomgeving te creëren die de auditieve gezondheid bevordert. Mocht het al te laat zijn en heb je al gehoorschade, kun je gemakkelijk een gehoorapparaat aanschaffen waarmee je weer alles kunt horen. Tegenwoordig heb je veel verschillende hypermoderne gehoorapparaten die niet opvallen.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close