BusinessOndernemenTips

Ondernemer worden: de voordelen van een bedrijf kopen

Al jaren neemt het aantal startende ondernemers toe. Volgens het CBS waren er begin 2023 79.000 bedrijven meer dan een jaar eerder. Hoewel het leven van een ondernemer niet eenvoudig is, heeft het diverse voordelen. Je hebt vrijheid, kunt grotendeels je eigen tijd indelen en als het bedrijf goed loopt, voel je dit behoorlijk in de portemonnee. Nu is het zo dat het overgrote deel van de startende ondernemers zelf een bedrijf begint. Maar wist je dat het veel gunstiger is om een bestaand bedrijf over te nemen? In dit artikel lees je alles over de voordelen.

Het zware werk is al gedaan

Een van de grote pluspunten van het overnemen van een bedrijf is dat het zware werk al gedaan is. Dit kun je tussen haakjes plaatsen, want het betekent natuurlijk niet dat je niks meer hoeft te doen. Maar feit is wel dat je minder risico loopt door een bedrijf over te nemen. Het risico dat het fout gaat, is in de eerste jaren namelijk het grootst.

Door in een goed lopend bedrijf in te stappen, hoef je er alleen maar voor te zorgen dat de trein blijft rijden. Dat klinkt eenvoudiger dan het is, maar daar kun je je eigen expertise voor gebruiken.

Je leert van de verkopende partij

Een bedrijf verkopen is wat anders dan een paar schoenen of een huis. Er is een periode van overbrugging, waarbij je alle kneepjes van het vak van de verkopende partij kunt leren. Voor jou is dat ideaal om het bedrijf goed te leren kennen en de werkwijze. Je ontmoet samen met de vorige eigenaar de belangrijkste klanten, zodat alle partijen weten waar ze aan toe zijn.

Vergeet niet dat het mes aan twee kanten snijdt. Ook jouw expertise komt prima van pas. De meeste mensen die een bedrijf kopen hebben immers zelf jarenlang ervaring opgedaan in het werkveld. De kennis die je hebt opgedaan in de praktijk kun je mooi gebruiken.

Na deze periode kun je het bedrijf stap voor stap naar jouw wensen inrichten. Daarbij gaat het niet alleen om werkwijze, maar ook om zaken zoals de inrichting van het kantoor.

Zijn er ook risico’s?

Uiteraard zijn er ook risico’s verbonden aan het verkopen van een bedrijf. Die risico’s kun je ondervangen door een gedegen onderzoek te doen naar het bedrijf dat je op het oog hebt. Daarbij speelt ook de branche een rol, de ene branche heeft betere groeicijfers en slaginskans dan de andere.

En met een due diligence onderzoek tackle je zoveel mogelijk risico’s vooraf. Hierbij wordt naar allerlei gegevens gekeken, zoals de financiën en de algemene gegevens van het bedrijf. Als koper heb je overigens een onderzoeksplicht, net zoals een verkoper een meldingsplicht heeft.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close