KantoorTips

4 tips voor een coronaproof werkvloer

Het coronavirus zet de economie al bijna twee jaar op z’n kop. Bedrijfsprocessen worden bemoeilijkt door maatregelen en de kans op besmettingen. Thuiswerken is het devies, maar dat gaat niet altijd. In bepaalde gevallen kunnen bedrijfsprocessen geen doorgang vinden als medewerkers niet op het werk mogen werken. Is dat het geval bij jouw bedrijf? Dan wil je natuurlijk alsnog wél graag het coronavirus buiten de deur houden. We geven vier tips voor een coronaproof werkvloer.

Plexiglas platen

Gezellig is anders, maar als het noodzakelijk is dat medewerkers op de zaak komen werken om de bedrijfsprocessen gaande te houden, kun je werkplekken scheiden door er plexiglas platen tussen te platen. Het voordeel hiervan ten opzichte van andere kunststoffen, dat plexiglas volledig transparant en men elkaar dus wel gewoon kan zien en aankijken als nodig. Dit geeft werknemers wel een veilig werkplek om te kunnen werken zonder het levensgrote risico dat de collega naast hen ze kan besmetten met het coronavirus.

Handdesinfectie op elke werkplek

Hoewel we elkaar al een kleine twee jaar geen hand meer geven, wil dat niet zeggen dat het coronavirus niet alsnog via de handen verspreid kan worden. Mensen kunnen hoesten in de handen of de neus snuiten en zo het virus op hun handen krijgen als ze besmet zijn. Vervolgens worden daar deurklinken, kopieerapparaten en andere zaken mee aangeraakt. De volgende die hetzelfde object aanraakt, kan zo besmet raken en het virus verder verspreiden. Daarom loont het om op zo veel mogelijk plekken desinfectiegel aan te bieden, bij voorkeur zelfs op iedere werkplek. Dat herinnert medewerkers er ook aan dat ze regelmatig de handen moet desinfecteren.

Voorraadje zelftesten

Om coronabesmettingen op de werkvloer te voorkomen, is het van belang om geen mensen aanwezig te hebben die besmet zijn met het coronavirus. Om hierop te kunnen screenen, is het nuttig om als bedrijf een voorraad zelftesten in te slaan om te verstrekken aan medewerkers. Die voelen zich immers vaak niet gelegen om iedere dag voor drie euro op eigen kosten een zelftest te doen. Voorzie daarom je medewerkers van zelftesten en spreek af dat men zichzelf eens in de paar dagen vóór het werk test en een foto opstuurt van het testresultaat om te bepalen of men naar het werk mag komen.

Tips voor een coronaproof werkvloer

Inloop en uitloop spreiden

Hoezeer je ook je personeel van een veilige eigen werkplek kunt voorzien, er kleeft nog altijd een risico van mogelijke besmettingen aan ‘verkeersbewegingen’ op de zaak. Als iedereen tegelijkertijd aan de wandel is, wordt het moeilijk om de anderhalve meter afstand aan te houden. Daarom kan het lonen om wat te schuiven met de werktijden, zodat de inloop aan het begin van de dag en de uitloopt aan het eind van de dag wat meer gespreid wordt. Laat medewerkers in groepen telkens een kwartier later beginnen en eindigen om voor deze spreiding te zorgen en te voorkomen dat er tegelijkertijd te veel mensen op de been zijn binnen het bedrijf.

Het blijft natuurlijk lastig om een virus te bestrijden dat je niet kunt zien, hoe graag je ook wilt. Ook de eigen verantwoordelijkheid van medewerkers speelt een belangrijke rol in het voorkomen van coronabesmettingen op het werk. Wees daarom streng op het dragen van mondkapjes en het aanhouden van de anderhalve meter afstand. Dat is niet leuk, maar wel van belang om een corona-uitbraak op de zaak te voorkomen.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close