ZZP

Zzp’er worden? Dit zijn de voor- en nadelen

Heb je de ambitie om voor jezelf te beginnen? Dan is het goed om te weten wat hier allemaal bij komt kijken. Zzp’er worden heeft zowel voor- als nadelen en het is goed om hiervan op de hoogte te zijn voordat je definitief bepaalt of het iets voor je is. Wat de grootste voor- en nadelen zijn van zzp’er worden? Wij zetten het hieronder voor je op een rij!

De voordelen van zzp’er worden

Zzp’er worden heeft meerdere voordelen. Ten eerste is het een groot voordeel dat je veel vrijheid hebt. Je hoeft geen taken te doen die je werkgever je opdraagt, maar je bepaalt zelf wat je leuk vindt en wat je gaat oppakken. Je kunt je eigen tijd indelen, wat ook een groot pluspunt is. Je zit dus niet vast aan bepaalde werktijden, maar bepaalt zelf wanneer je werkt. Bovendien is het fijn dat je als zzp’er zelf je arbeidsvoorwaarden bepaalt. Jij kiest zelf hoeveel vakantiedagen je neemt, wanneer je werkt en wanneer je uitbetaald wilt worden. Je bent eigen baas en hoeft hierbij dus geen rekening te houden met wensen van een werkgever.

Wat ook fijn is aan zzp’en is dat je zelf je uurtarief mag bepalen. Jij kiest dus voor welk bedrag je aan de slag gaat en hebt niet te maken met vragen om opslag of onderhandelen over je salaris. Nog een mooi voordeel van zzp’er worden is het feit dat je zelf kunt bepalen welke klussen je aanneemt en je dus niet telkens dezelfde werkzaamheden hoeft uit te voeren. Als je op een gegeven moment een beetje in een sleur terechtkomt, kun je ervoor kiezen om opdrachten te zoeken op een ander gebied. Je kiest zelf wat je doet en kunt op deze manier je werk leuk houden.

De voordelen van zzp’er worden

De nadelen van zzp’er worden

Er zitten ook nadelen aan zzp’er worden die goed zijn om te weten. Ten eerste is de onzekerheid die je hebt een groot nadeel. Hoewel je de ene periode misschien vol gepland zit met opdrachten, kan het ook het tegenovergestelde zijn. Als zzp’er kun je te maken krijgen met onzekerheid, omdat je geen garantie hebt op voldoende klanten. Wat ook een nadeel is aan zzp’er worden is dat je volledig aansprakelijk bent. Het is daarom belangrijk om duidelijke afspraken te maken die je na kunt komen. Daarnaast is het van belang om als zzp’er meerdere verzekeringen af te sluiten, waaronder een aansprakelijkheidsverzekering.

Als zzp’er kun je te maken krijgen met letselschade. Hoewel je dit natuurlijk wilt voorkomen, kan het gebeuren. Waar je als werknemer in loondienst bij letselschade recht hebt op verschillende soorten bescherming van je werkgever, is dit als zzp’er niet het geval. Dit kan grote financiële gevolgen hebben, wat uiteraard een groot nadeel is. Als je te maken hebt met een bedrijfsongeval in Rotterdam of ergens anders, kan dit dus vervelende gevolgen hebben voor jou als zzp’er. Echter zijn er situaties waarin je als zzp’er wel recht hebt op bescherming van een opdrachtgever. In dit geval kan rechtshulp aanvragen voor letselschade in Rotterdam of een andere plek waar het heeft plaatsgevonden een aanrader.

Wat ook minder fijn is aan zzp’er worden is dat je zelf je pensioen moet opbouwen. Dit in tegenstelling tot een werknemer in loondienst, waarbij je dit niet zelf hoeft te regelen. Tenslotte is het een nadeel dat wanneer je ziek bent, je geen vervanging hebt. Als je voor een langere tijd ziek bent, betekent dit dat je voor een langere tijd geen inkomsten hebt.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen heeft zzp’er worden zowel voor- als nadelen. Nu je hiervan op de hoogte bent, wordt het wellicht makkelijker om een juiste keuze te maken.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close