OndernemenTipsZZP

Waarom je als ZZP’er zeker een AOV moet overwegen

Als je ZZP’er bent, denk je waarschijnlijk niet graag aan de gevolgen van arbeidsongeschiktheid. het is echter wel verstandig om hier eens je gedachte over te laten gaan. Een ongelukje zit immers in een klein hoekje en kan ernstige gevolgen voor je hebben. De gevolgen hiervan kunnen groot zijn. Hoe ziet jouw toekomst eruit als je niet meer in staat bent om te werken? Omdat je in dit soort situaties niet op steun van de overheid hoeft te rekenen, is het zeker goed om als ZZP’er een AOV te overwegen.

Wanneer ben je arbeidsongeschikt?

Je bent arbeidsongeschikt als je niet meer in staat bent om met je huidige werk een economische meerwaarde te realiseren. In de Nederlandse wetgeving wordt hierbij een onderscheid gemaakt tussen gedeeltelijke- en gehele arbeidsongeschiktheid. Dit is echter van toepassing op mensen die in loondienst werkzaam zijn. Als zelfstandige (dus als ZZP’er) hoef je zeker niet te rekenen op steun van de overheid. Raak je als ZZP’er arbeidsongeschikt dan heb je geen recht op de ziektewet. Het is echter wel goed om er rekening mee te houden dat arbeidsongeschiktheid ook jou kan overkomen en het goed is om voorzieningen te treffen tegen de gevolgen hiervan. De cijfers op dit gebied wijzen uit dat 1 op de 10 ondernemers arbeidsongeschikt raken. Alleen al deze cijfers wijzen uit dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering zeker een belangrijk vangnet is voor ondernemers.

Wat is een AOV?

De letters AOV staan voor arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dit is een verzekering die ondernemers kunnen afsluiten om zich in te dekken tegen de (financiële) gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Hoewel hierin diverse mogelijkheden zijn, wijst de praktijk uit dat het voor veel ZZP’ers een groot struikelblok blijkt te zijn om een geschikte AOV af te sluiten. Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen kunnen immers een flinke hap nemen uit het inkomen van de zelfstandigen. Dit is zeker het geval voor zelfstandigen op oudere leeftijd en mensen die een risicovol beroep uitoefenen. AOV vergelijken is dan ook zeker aan te raden. Het is zeer verstandig om je opties naast elkaar te leggen om te voorkomen dat je te veel betaalt en je op de juiste manier verzekerd bent.

Drie soorten arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor een ZZP’er

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP is in meerdere vormen af te sluiten. Bij de traditionele AOV krijg je maximaal tot aan je pensioen een uitkering als je arbeidsongeschikt wordt. Hiervoor betaal je maandelijks een premie. Het behoort ook tot de mogelijkheden om te kiezen voor een “uitgeklede AOV”. Deze arbeidsongeschiktheidsverzekering biedt uitsluitend een dekking bij ernstige ziekte of ongevallen. Er is hierbij sprake van een beperkte uitkeringsduur. Bij deze keuze valt de premie lager uit. Tot slot kan er gekozen worden voor een collectieve AOV. Dit is een AOV waarbij je als ZZP’er individueel bent verzekerd maar kunt profiteren van een collectiviteitskorting. De bovenstaande keuzes hebben uiteraard effect op de premies die betaald moeten worden. Daarnaast is het goed om voor jezelf in kaart te brengen hoeveel inkomen je nodig hebt wanneer je arbeidsongeschikt wordt.   Daarnaast is het in de praktijk helemaal niet noodzakelijk om voor alle mogelijke voorvallen een AOV af te sluiten. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een minder uitgebreide verzekering te kiezen waardoor de premie lager wordt. Feit blijft dat je als ZZP’er zeker een AOV moet overwegen om onaangename financiële verrassingen te voorkomen. 

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close