BusinessKantoorTips

5 tips voor een gezond werkklimaat

Het creëren van een gezond werkklimaat is natuurlijk ontzettend belangrijk. Het vermindert niet alleen het ziekteverzuim, maar zorgt ook voor een betere reputatie én een hogere productiviteit op de werkvloer. Maar hoe kun je nu voor een gezond werkklimaat zorgen zonder hier direct duizenden euro’s aan uit te geven? We zetten een aantal praktische tips voor je op een rijtje.

1. Sta-zit werkplekken

Je hebt ze ongetwijfeld al meerdere keren voorbij zien komen: de ergonomische, gezonde sta-zit werkplekken. Een sta-zit bureau zorgt ervoor dat de medewerker het zittend werken (wat vaak voor rugklachten kan zorgen) regelmatig af kan wisselen met staand werken: en dat is een stuk gezonder. Niet alleen zorg je zo voor minder spierklachten, maar het zorgt ook voor een hoger energieniveau en dus een verbeterde productiviteit.

2. De luchtvochtigheid in de gaten houden

Een goede luchtvochtigheid is ontzettend belangrijk om je medewerkers gezond te houden. Is de lucht op kantoor te droog, dan kan dit pijnlijke ogen en hoofdpijn veroorzaken. Daarnaast zorgt frisse lucht met een goede luchtvochtigheid voor een beter concentratievermogen en meer energie. Je kunt je luchtvochtigheid meten en vervolgens eventuele stappen ondernemen om de luchtvochtigheid te verbeteren: met het plaatsen van meer planten op het kantoor bijvoorbeeld.

3. Planten binnen de kantoormuren

We gaven het bij punt twee al even aan: planten hebben een goede impact op het klimaat binnen de muren van het kantoor. Niet alleen zorgt het voor voldoende zuurstof in de lucht, maar de juiste planten kunnen ook voor goede luchtvochtigheid zorgen. Dit zorgt er niet alleen voor dat je medewerkers gezond blijven, maar ook dat de concentratie beter, en de productiviteit hoger wordt.

4. Lopend vergaderen

Lopend vergaderen

Lopen zorgt voor meer hersenactiviteit en hierdoor voor een hogere creativiteit. Waarom zouden we dus niet standaard lopend vergaderen? Naast het feit dat het de hersenen actief houdt zorgt het er ook voor dat zowel de spijsvertering als de doorbloeding geactiveerd worden: en dat is natuurlijk een stuk gezonder dan achter een computer zitten! Wil je het helemaal goed aanpakken, vergader dan tijdens een wandeling in de frisse buitenlucht!

5. Goede verlichting

Flikkerende tl-verlichting zorgt niet alleen voor een onaangename sfeer, maar kan zelfs voor gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, pijnlijke ogen en een gebrek aan concentratie zorgen. Het licht op kantoor moet zo natuurlijk mogelijk aanvoelen en daarnaast niet te zwak of juist te sterk zijn. Probeer ook zoveel mogelijk gebruik te maken van het natuurlijke licht dat binnenvalt.

Wat doe jij om een gezond werkklimaat te creëren?

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close