DuurzaamheidOndernemenPersoneel

Vijf tips om duurzaam de weg op te gaan

Het maakt niet uit of je met je privé auto naar het werk rijdt of met een auto van de zaak, autorijden is niet bepaald goedkoop. Daarom hebben wij vijf tips om duurzaam de weg op te gaan op een rijtje gezet. Zelfs als je gaat roadtrippen (met een wat oudere auto) kun je met deze tips (iets) duurzamer de weg op.

#1. Deel je auto

Een auto staat gemiddeld 23 uur per dag stil. Voor het milieu en je portemonnee is het delen van een auto beter. Je kunt bijvoorbeeld een auto kopen in Eindhoven en een abonnement nemen op een deelautosysteem. Hierbij kun je gebruik maken van vaste locaties of een auto op je eigen locatie neerzetten. De grote aanbieders op het gebied van deelautosystemen zijn: SnappCar, Greenwheels, WeGo en MyWheels. Tegenwoordig kun je zelfs je camper delen!

#2. Rij zuinig

Je hebt vast wel van ‘het nieuwe rijden’ gehoord. Hieronder volgen de drie beste tips die je zo zuinig mogelijk laten rijden.

  • Trek langzaam op. Je bespaart brandstof en tegelijkertijd bespaar je op onderhoud en slijtage. Dus schakel zo vroeg mogelijk over naar een hogere versnelling. Denk aan: 80 km/u in de 5e versnelling, 50 km/u in de 4e versnelling. Ook helpt het als je zoveel mogelijk met een constante snelheid rijdt.
  • Controleer regelmatig uw bandenspanning. Je verhoogt de weerstand met een te lage bandenspanning. Daarmee draag je bij aan een tot 5% hoger brandstofgebruik. Het advies is om elke 2 maanden je banden op te pompen. Autobanden lopen namelijk langzaam leeg en juist daarom moet je er regelmatig wat lucht bij doen.
  • Maak gebruik van een navigatiesysteem. Hierdoor ga je recht op je doel af en voorkom je het rijden van onnodige kilometers. Bij sommige navigatiesystemen kun je zelfs kiezen voor “meest efficiënte route” of bij andere navigatiesystemen voor “kortste route”.
  • Geef geleidelijk gas met het toenemen van snelheid. Deze tip is voornamelijk gericht voor de oudere auto’s en occasions.

#3. Vermijd files

Wanneer je in een file stil staat, staat je motor aan. Voor het milieu is dit niet zo best. Kom daarom niet in een file terecht. Je bespaart brandstof en daardoor dus verspilling en vervuiling. Tijdtechnisch is het ook veel efficiënter. Er zijn genoeg apps en websites die files en werkzaamheden aangeven. Niet alleen voor het milieu is het vermijden van files beter, maar ook voor je humeur!

#4. Rij rustig

Door het gaspedaal hard in te trappen, verbruik je meer benzine. Voor het milieu en je portemonnee is het beter om je aan de maximum snelheid te houden. Als je dit bijvoorbeeld tachtig procent doet, bespaar je al zo’n zestig procent van je verbruik.

#5. Neem de fiets (of het OV)

Door vaker de fiets of het openbaar vervoer te pakken ben je beter bezig voor het milieu. Daarmee bedoelen we als je dus selectief de auto gebruikt, rijd je een stuk duurzamer en zuiniger. Ook een leuk weetje: de trein is per reiziger per kilometer veel beter voor het milieu dan een elektrische auto.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close