FinancieelTipsZZP

Krap bij kas als zzp’er? 3 soorten uitgaven om in te snijden

Als zelfstandig ondernemer heb je niet de zekerheid van inkomen die je hebt als je in loondienst bent bij een bedrijf. Je bent zelf verantwoordelijk voor het genereren van je inkomen en als de zaken niet goed lopen, merk je dat persoonlijk in je portemonnee. Daarom zijn je zakelijke financiën en je persoonlijke financiën niet los te zien van elkaar. Het is immers ook zo dat eventuele schulden die je als zzp’er maakt op jou persoonlijk verhaald kunnen worden. Dus wat als de zaken inderdaad even wat minder gaan en je krap bij kas zit? Dan moet je snijden in je persoonlijke uitgaven, hoe naar dat ook is. We geven een aantal tips.

Externe werkplek

Huur je extern een werklocatie? Dat zijn forse vaste lasten die je mogelijk niet meer kunt opbrengen als de zaken slecht lopen. Overweeg in hoeverre het mogelijk zou zijn om je bedrijf naar thuis te verplaatsen totdat de zaken weer aantrekken en er weer financiële mogelijkheden zijn om een externe locatie te huren. Dit is een pijnlijke besparing, maar wel een die tot een noemenswaardige besparing kan leiden.

Externe werkplek

Abonnementen opzeggen

Een mens verzamelt nogal wat abonnementen of vaste uitgaven in zijn leven, en vaak laten we die sluimerend doorlopen. Niet altijd zijn ze even noodzakelijk, en daarom is dit een van de eerste plekken waar je kunt kijken naar besparingsmogelijkheden. Geef je geld aan een goed doel? Als je krap bij kas zit, ben je zelf het goede doel waar je geld naartoe moet. Heb je een abonnement op een loterij? Ook dat is zeker geen noodzakelijke uitgave, hoe ironisch het ook is dat je met heel veel geluk juist door die loterij uit de financiële problemen zou kunnen raken. Ook abonnementen op kranten, tijdschriften en sportscholen en sportverenigingen kun je heroverwegen. Hulp nodig met het schriftelijk opzeggen van je abonnementen? Klik op de link om voor een kleine vergoeding op weg geholpen te worden met een abonnement opzeggen.

Verzekeringen

Verzekeringen zijn doorgaans geen overbodige luxe, hoewel je er wel voor moet waken dat je niet dubbel verzekerd bent. Om te besparen op verzekeringen, kun je dat als eerste nagaan. Heb je bijvoorbeeld een rechtsbijstandsverzekering maar bij je autoverzekering ook aanvullende rechtsbijstand? Dan ben je onnodig dubbel verzekerd. Ga daarnaast na of je elders goedkoper verzekerd zou zijn tegen goede voorwaarden dan je nu bent voor bijvoorbeeld je auto of inboedel. Heb je een doorlopende reisverzekering? Als je geen geld hebt om op vakantie te gaan, is die verzekering overbodig. Weet je dat je voorlopig geen risicovolle werkzaamheden uit te voeren hebt omdat de zaken minder gaan? Dan kun je ook je arbeidsongeschiktheidsverzekering heroverwegen. Die kun je later altijd opnieuw afsluiten.

Leuk is anders, maar je kunt het niet breder laten hangen dan je hebt. Anders werk je jezelf immers in de nesten. Wees verstandig, leef een tijdje wat zuiniger en probeer ondertussen oplossingen te vinden om toch weer meer business te kunnen doen. Of overweeg om te stoppen met je bedrijf en weer in loondienst te gaan.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close