AdministratieFinancieelOndernemenZZP

ZZP’er worden? Dit zijn de dingen die je waarschijnlijk niet leuk gaat vinden

De ZZP’er raakt steeds meer ingeburgerd. Je vindt deze zelfstandige zonder personeel tegenwoordig in steeds meer beroepsgroepen terug. Waren het vroeger vooral mensen in creatieve of zelfstandige beroepen die als ZZP’er aan de slag gingen, tegenwoordig vind je hen ook steeds meer terug in de bouw, de zorg en zelfs het onderwijs.

Iedereen heeft zo zijn of haar eigen redenen om als zelfstandige aan de slag te gaan. De vrijheid, wordt vaak genoemd. Zelf mogen beslissen welk werk je wel doet, en welke klussen je afwijst. Ook de afwisseling is voor veel mensen belangrijk. Er zijn meer dan genoeg mensen die het enorm benauwd krijgen bij het idee om een jaar lang op dezelfde werkplek hetzelfde werk te moeten verrichten, en al helemaal niet moeten denken aan een levenslange carrière bij hetzelfde bedrijf. Zij houden juist van afwisseling, van zich steeds weer een nieuwe klus eigen maken, nieuwe mensen leren kennen en een nieuw bedrijf van binnen bekijken. Waar er mensen zijn die dit juist een vreselijk vermoeiend idee lijkt, is dit juist een belangrijke drijfveer van de gemiddelde ZZP’er: de afwisseling houdt hen fris, creatief en scherp.

De dingen waar een ZZP’er minder blij van wordt

Besluit je als ZZP’er te beginnen, dan zie je het vaak al voor je. Iedere dag een andere werkplek. De ene dag op je eigen kantoor op zolder, de volgende in een hip cafeetje in de buurt en de rest van de week misschien wel op een leuk kantoor bij een opdrachtgever. Je hebt er zin in, eigen baas zijn en zelf volledig verantwoordelijk zijn voor je inkomen. Als je nu een hele goede maand hebt en lekker veel verdient, kun je volgende maand misschien wat rustiger aan doen en lekker genieten van wat extra vrije tijd.

Waar de meeste zelfstandigen pas achter komen als zij al begonnen zijn, is dat er ook nadelen kleven aan het bestaan als ZZP’er. Er zijn ook klusjes waar je vooraf geen rekening mee had gehouden, en die je aardig wat tijd kunnen kosten. Met stip op 1 staat wat dat betreft de administratie: die kan aardig wat tijd opeisen. Offertes opstellen, facturen uitsturen, facturen betalen. En dan laten we dingen als een jaarrekening maken voor de Belastingdienst nog even buiten beschouwing…

Ben je aardig financieel onderlegd, dan kost dit je misschien niet zo heel veel tijd. Zijn administratie en financiën niet je ding, dan kan een boekhouder ZZP je veel werk en frustratie uit handen nemen. Want ook als ZZP’er hoef je niet per se alles zelf te doen; het uitbesteden van zaken die je niet goed liggen valt alleen maar aan te raden.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close