Personeel

Amsterdam kampt met personeelstekorten

Dat er sprake is van grote krapte op de arbeidsmarkt zal niemand ontgaan zijn. En zelfs onze hoofdstad, het kloppend hart van Nederland lijdt onder dit probleem. De vraag naar diensten en producten blijft met ongekende snelheid stijgen en er is geen sector die hier nog mee kan bijbenen. De krantenkoppen met ‘Personeel gezocht Amsterdam’ vliegen je om de oren. Maar wat zijn nou eigenlijk de hardst getroffen sectoren? En wat zijn en de gevolgen zijn van deze personeelstekorten? Je leest het hieronder.

Luchtvaartmaatschappijen 

KLM heeft net als andere luchtvaartmaatschappijen, zoals easyJet en dochtermaatschappij Transavia, heel veel last van personeelstekorten en daarnaast van ziekteverzuim. Om deze reden schrapte de luchtvaartmaatschappij dan ook veel vluchten, om de werkdruk voor personeel te verlichten. Daarmee vertrekken er niet alleen minder vliegtuigen vanaf Schiphol, maar komen er dus ook minder vliegtuigen aan. 

Op de druktemeter van de website van verschillende luchthavens valt te lezen dat zondag een piekdag is. Op deze dag moeten passagiers ‘veel langer’ in de rij moeten staan bij check-inbalies, de beveiliging en controle voor paspoorten. Het gevolg was dat heel veel mensen héél veel vroeger naar de luchthaven vertrokken wat de drukte juist tegenwerkte. Veel mensen hebben hun vluchten gemist en om deze fout te voorkomen zijn er voor de zomer van 2022 structureel vluchten geschrapt.

Luchtvaartmaatschappijen 

Openbaar vervoer

Bij de spoorwegen staan momenteel zo’n 1100 vacatures open. Het spoorwegbedrijf komt niet alleen machinisten en conducteurs tekort, maar ook IT’ers, monteurs, medewerkers voor veiligheid en service en winkelpersoneel op de stations. De NS is om dit probleem aan te pakken druk bezig met het enthousiasmeren van potentiële werknemers en staat telkens op een ander station een treinsimulator. Daarin kunnen mensen onder meer ervaren hoe het is om de nieuwste intercity treinen te besturen. 


De gevolgen van het personeelstekort hebben veel invloed op het openbaar vervoer in en naar Amsterdam toe. Er zijn regelmatig treinen die uitvallen omdat er geen machinist beschikbaar is of omdat storingen niet verholpen kunnen worden door een gebrek aan IT’ers. Met Amsterdam centraal als belangrijke schakel in het Nederlands openbaar vervoer stelsel hebben de personeelstekorten is het dus van groot belang dat de sector nieuw personeel aantrekt. 

Retail

Er wordt in Amsterdam volop winkel personeel gezocht. Nu de winkels weer volop open zijn, zoekt iedereen tegelijkertijd naar medewerkers. In de huidige krappe arbeidsmarkt is het lastig om goed personeel te krijgen en het tekort loopt op. Personeel wordt voor retailers steeds belangrijker. Niet alleen voor de verkoop aan klanten maar ook voor de ondersteuning van de retail operatie. Het aanpakken van het personeelstekort verdient daarom een hoge plaats op de managementagenda van retailers. 

De detailhandel is qua werkgelegenheid een van de grootste sectoren met in 2020 ruim 440.000 fte’s in fysieke winkels en ongeveer 40.000 in webwinkels. Door de voortdurende shift naar online neemt ook de vraag naar klantenservice medewerkers, distributiemedewerkers en pakketbezorgers toe. Met Amsterdam als een van de populairste shop bestemmingen en de locatie waar van veel retailbedrijven het hoofdkantoor bevindt wordt er in de hoofdstad dus het meeste personeel gezocht.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close