Personeel

5 manieren om het personeelstekort in de zorg deels op te lossen

Het personeelstekort in de zorg is groot. Dat is al jaren het geval. En de coronacrisis heeft dit tekort nog wat vergroot. Er was bijvoorbeeld geen tijd om nieuw personeel goed in te werken. Een andere oorzaak is dat zorgpersoneel besmet raakte met het virus, en een klein percentage nog steeds met de negatieve gevolgen van corona kampt. Nu gaat dit artikel niet in één klap het complete personeelstekort in de zorg oplossen. Je vindt hier echter wel andere manieren om personeel te vinden en hoe het werk in de zorg aantrekkelijker wordt.

Studenten

Dat je een vak in de praktijk leert is algemeen bekend. De zorg is een branche bij uitstek waarin studenten kunnen worden ingezet in het dagelijkse werk. De praktijk maakt overigens al deel uit van de opleiding. Daarnaast zijn er genoeg studenten die een extraatje willen verdienen, bijvoorbeeld door te werken in het ziekenhuis. Studenten kunnen prima als poli-assistent, medisch secretaresse of als verpleeghulp aan de slag. Dit is niet alleen voor de zorginstelling goed, maar ook voor de student. Er mag dan werk genoeg zijn, het kan geen kwaad om alvast ‘binnen’ te zijn bij het ziekenhuis waar je over enkele jaren wilt gaan werken.

Buitenlandse krachten

Kennis is niet aan grenzen gebonden. In Nederland zijn er de laatste jaren flink wat vluchtelingen gekomen, onder meer uit Oekraïne en Syrië. Tussen de vluchtelingen zitten diverse mensen die in hun vaderland een mooie baan hadden, bijvoorbeeld in de zorg. Zorgorganisaties doen er daarom goed aan om zoveel mogelijk lijntjes uit te zetten. En het is ook zo dat werken in het laboratorium, om een voorbeeld te noemen, niet alleen inhoudt dat er monsters moeten worden onderzocht. Er gebeurt ook het nodige administratief werk en uiteraard moet er ook bloed worden afgenomen.

Grotere flexibele schil

Bij veel zorgorganisaties is er een probleem als meerdere vaste krachten ziek zijn. Ziekteverzuim is onvermijdelijk, zeker met de werkdruk die je in de zorg kunt ervaren. Het moet echter wel opgelost kunnen worden. Een grote flexibele schil is een van de mogelijkheden. Als er een groep zorgmedewerkers is waar vrijwel altijd op kan worden teruggevallen, geeft dat al een hoop zekerheid.

Maak het werk aantrekkelijker

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Werkdruk is er vaak in de zorg. Al voor de coronacrisis gaf bijna de helft van het zorgpersoneel aan een hoge werkdruk te ervaren. Zorgorganisaties (en de regering) kunnen er echter wel alles aan doen om de druk zoveel mogelijk te beperken. Hier speelt de grotere flexibele schil een rol in, net als het terugbrengen van de administratieve lasten. Een hogere beloning voor het werk zou ook wonderen verrichten.

Inzetten op zij-instromers

Dat gebeurt al, maar kennelijk te weinig, anders was er niet zo’n groot personeelstekort geweest. Ook hier zit de crux erin dat het werk aantrekkelijker moet worden gemaakt. Deels door een verminderde werkdruk en deels door een hogere beloning.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook

Close
Back to top button
Close