DuurzaamheidLifestyle

Zeven tips voor een duurzamer en goedkoper leven

Een duurzamere wereld en geld besparen dat klinkt goed. Duurzaam leven is namelijk niet alleen weggelegd voor mensen die heel rijk zijn. Je kunt zelfs duurzamer leven en geld besparen. Vandaar dat wij zeven tips voor je hebben. 

Hou de warmte binnen

In de winter is het heerlijk om in een warm huis te vertoeven. Hou de kou buiten door tochtstrips te plaatsen en plaats radiatorfolie achter de verwarming. Zo zorg je ervoor dat warmte minder snel naar buiten ontsnapt via de muren. Plaats geen spullen voor de verwarming en koop deurdrangers. Zo gaan de deuren automatisch dicht. Ze zijn niet duurder dan vijf euro. 

Drink kraanwater

Koop je altijd bronwater in de winkel? Stap dan over naar kraanwater. Voor de productie van een liter bronwater is maar liefst 160 liter olie en drie liter water nodig. Water uit de grond pompen, koelen, vervoeren, verpakken. Wat een milieukosten. Het kraanwater in Nederland is van goede kwaliteit. Net zo goed als een cowboysbag. Stap daarom over, want bronwater is zoveel duurder! 

Kies voor ledverlichting

In de herfst en winter heb je veel licht nodig in je huis. Vervang je gloei- of spaarlampen door ledverlichting. Die zijn veel zuiniger en gaan bovendien langer mee. Ze zijn prima betaalbaar. Bovendien creëer je met ledverlichting net zo goed een gezellige sfeer in huis. 

Koken op inductie

Kook op inductie

In de toekomst wonen de meeste van ons zonder aardgasaansluiting. In nieuwbouwhuizen is het nu al vaak zo dat je elektrisch kookt. Dat kan op drie manieren: halogeen, keramisch of op inductie. Qua verbruik is inductie het goedkoopst. Volgens de consumentenbond gebruik je hierbij 20 % minder energie dan een keramische of halogeenkookplaat.  Gebruik je bovendien groene stroom dan ben je het meest duurzaam bezig. 

Eet minder vlees

Je hoeft echt niet meteen vegetarisch te worden, maar af en toe geen vlees eten heeft veel impact op het milieu en op je beurs. Eet je bijvoorbeeld een hele week geen vlees dan bespaar je 1000 liter water en 565 kilometer autorijden. Uiteraard moet je vlees vervangen door producten zoals bonen of groenten, maar dat is een stuk goedkoper. Het is een kleine aanpassing die enorm verschil maakt. 

Blok zeep

Wat zit er in je Ted Baker tas? Shampoo in een plastic fles? Zonde, want er drijft al zoveel plastic soep in de oceaan. En dat omdat wij met zijn allen onder andere zoveel shampoo uit plastic flessen gebruiken. Natuurlijk wil je lekker ruiken, maar gebruik eens een blok zeep of een shampoobar. Je kan er langer mee, bent goedkoper uit en gebruikt een stuk minder plastic wat beter is voor het milieu.  

Pak de fiets 

Qua vervoersmiddel is de fiets het goedkoopst en het beste voor het milieu. Je moet je wel inspannen, maar dat is goed voor je conditie. Af en toe kan er iets mankeren aan je fiets wat je moet laten repareren, maar deze kosten zijn niks vergeleken bij elke dag met de auto. Moet je een eind reizen voor je werk? Probeer dan eens of de trein iets voor je is. Iets goedkoper dan de auto, omdat je geen onderhoud hebt en je helpt mee aan minder CO-2 uitstoot.  

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close