Tips

10 tips waarmee jij je werkhouding verbetert

Heb je ook wel eens het gevoel dat je niet alles uit je werkplek haalt? Je hebt een prettige stoel, je bureau kan wellicht zelfs hoger/lager (en elektrisch, fancy) en je hebt een mooie set hulpmiddelen op het bureau staan waar het ook niet aan kan liggen. Speciaal voor jou hebben we dan ook 10 tips samengesteld waarmee jij meer uit je bestaande werkplek kunt halen en de werkdag comfortabel door komt tot en met het laatste uurtje.

#1: Voetjes plat graag

Het is belangrijk dat je voeten stevig op de grond staan. Daar heeft je hele lichaam namelijk baat bij. Wanneer de voetjes bungelen en de grond niet kunnen raken, dan zal er meer druk op de bovenbenen komen te staan en is de kans op verkramping aanwezig. Dit kan zelfs doorslaan naar je lage rug. Zorg er dus voor dat je stoel een comfortabele hoogte heeft, het liefste waarbij de heupen net iets hoger zijn gepositioneerd dan de knieën.

#2: Ellebogen in hoek van 90 graden

90 graden, dat is een mooie hoek waarbij de bovenarmen verticaal en de onderarmen horizontaal zijn. Waarom je dit belangrijk moet vinden? Het zegt iets over hoe je zit. Bij 90 graden weet je vrij zeker dat je bovenarmen mooi parallel hangen aan het lichaam en dat de onderarmen ook dichtbij blijven. Als dit een nieuwe houding is voor je, dan zul je merken dat je ook je muis en toetsenbord wat dichter bij je gaat moeten plaatsen. En daarmee komen we bij tip nummer 3 aan.

#3: Armen dicht op het lichaam

Het belang van deze tip kun je helemaal zelf testen. Leg je linker hand maar eens deels op je rechter schouder en bovenarm en beweeg vervolgens de arm zijwaarts weg van je. Je voelt direct een flinke dosis spierspanning ontstaan. Stel je nu eens voor dat je de hele werkdag met die spanning aan het werk bent. Tip 3 dus, je hebt jezelf hopelijk net overtuigd.

#4: Laat je schouders hangen

Je schouders moeten ontspannen op je tafelblad of armleggers van je, liefst, ergonomische bureaustoel hangen. Dit wil vaak mis gaan bij bureaus die niet in hoogte verstelbaar zijn. Zet alsjeblieft nooit je armleggers hoger omdat je bureau hoger staat. Dit resulteert namelijk in opgetrokken schouders, wat niet goed is voor een ontspannen houding. De juiste volgorde voor ontspannen schouders aan het bureau is:

  1. Overeind in je stoel zitten
  2. Schouders laten hangen
  3. Armleggers tegen je onderarmen zetten
  4. Bureau op hoogte brengen van de armleggers (Of net eronder)
  5. Genieten van ontspannen schouders
Laat je schouders hangen

#5: Geef je armen vrijheid

Hoewel het prettig kan zijn om zeker bij het muizen gebruik te maken van een polssteun, wil dit niet altijd het gewenste effect hebben. Sterker nog, het kan averechts werken. Je wil namelijk dat je armen vrij over het bureau kunnen bewegen. Fixeer je je onderarmen op een steuntje? Dan is de kans aanwezig dat je volledig gaat muizen vanuit je pols. Je mag er natuurlijk wel op leunen, maar het liefste tussen het muizen door. Tip nummer 2 heeft hier overigens mee te maken, want je blijft met een hoek van 90 graden eigenlijk altijd wel voldoende bewegingsvrijheid over houden.

#6: Ellebogen boven tafelhoogte

Wat, boven tafelhoogte? Maar waar leun ik op dan? Nou, als het goed is heb je de beschikking over armleggers waar de onderarm al wat steun kan vinden. Om die arm voldoende beweeglijk te houden kun je ervoor kiezen om het bureaublad wat lager te plaatsen. Je leunt daardoor niet op je blad.

#7: Benen en romp in minimale hoek 90 graden

Het vele en lange zitten (dat je al moet minderen, ga eens snel koffie of thee halen) is geen pretje voor de rug. Hoewel het belangrijk is om netjes recht te zitten, kan dit wel wat spanning met zich meebrengen op de onderrug. Wij zeggen daarom altijd dat je die eerder genoemde 90 graden ook wat mag uitbreiden. Denk aan 100 tot 110 graden. Je onderrug krijgt wat minder te verduren en dat is prettig. Zet wel je monitor iets naar je toe, want je zal bij deze nieuwe houding wat verder van je scherm af zitten

#8: Bovenzijde monitor op ooghoogte

Als je er snel over nadenkt, dan is het gek dat je de bovenkant van je monitor ter hoogte van je ogen moet plaatsen. Dat is het gelukkig niet en wel om de simpele reden dat jouw oogspieren het meest ontspannen zijn als ze lichtjes naar beneden hangen. Aangezien je maar zelden iets bekijkt aan de bovenkant van je scherm, is het dus logisch dat je ogen altijd wat naar beneden zullen kijken.

#9: Plaats je monitor op 1 armlengte afstand

1 armlengte afstand is een mooie vuistregel om ervoor te zorgen dat jouw monitor niet te dichtbij, maar ook niet te veraf van je staat. Heb je toch moeite om alles goed te kunnen lezen (zoals vaak in de middag gebeurd), maak je beeldscherm dan wat beter leesbaar met behulp van de instellingen van je computer of overweeg een beeldschermbril op sterkte. Deze kun je onder andere vinden bij Ergowerken

#10: Plaats je muis en toetsenbord dichtbij

Tip 3 en 10 zijn zoals je wellicht net zelf concludeerde, familie van elkaar. Een compacte werkhouding is bevorderlijk voor een ontspannen lijf, met name als je naar de schouder kijkt. Plaats je muis en toetsenbord dus zo dicht mogelijk bij je.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close