LifestyleOndernemenTips

Huis kopen als ondernemer: 4 tips

Haast dagelijks verschijnen er in de media wel weer berichten over de krappe huizenmarkt in ons land. De vraag is groter dan het aanbod, nu al een aantal jaar het benodigde aantal nieuwbouwwoningen niet is behaald. Daarnaast ken je vast ook wel verhalen van andere ondernemers die geen hypotheek konden krijgen, of alleen tegen hele strenge voorwaarden. Als jij als ondernemer nu ook een huis wil gaan kopen, zou je er haast niet eens aan durven beginnen. Met de juiste voorbereiding is het echter helemaal niet onmogelijk. Zie het als een uitdaging, en doe je voordeel met onderstaande tips!

1. Bereken je maximale hypotheek

Wil je een woning gaan kopen, en ben je al druk op woningsites aan het kijken welke huizen je wel wat vindt? Goed dat je zo enthousiast bent. Maar het is zeker in de huidige woningmarkt belangrijk om realistisch te zijn in wat je voor je geld kunt krijgen. Weet je eigenlijk wel hoeveel hypotheek je maximaal kunt lenen? Dit is nodig om te weten welke woningen ook echt financieel binnen je bereik liggen. Voor het berekenen van je maximale hypotheek is het belangrijk je financiële situatie in kaart te brengen. Bij Makelaarskantoor Van Uffelen kun je aan de hand van je jaarrekeningen globaal je maximale hypotheek berekenen.

2. Makelaar inschakelen

Weet je hoe hoog je maximale hypotheek is, dan kun je ook echt beginnen te zoeken naar een woning. Omdat er in bepaalde regio’s in ons land een groot woningtekort heerst, is het aan te raden hierbij de hulp van een makelaar in te schakelen. Wil je een huis in een populaire stad zoals Eindhoven wil kopen, schakel dan een makelaar in Eindhoven in. Lokale makelaars weten vaak al voordat een woning daadwerkelijk op een huizensite verschijnt dat deze beschikbaar zal komen. Zo kun je de woning eerder bezichtigen. Daarnaast adviseert een makelaar je bij het doen van een realistisch bod.

Ben je op zoek naar een woning in een bepaalde stad? Vooral in de grote steden is het vinden van een woning lastig, en kan het lange tijd gaan duren voordat je slaagt. Ben je niet aan de stad gebonden voor je onderneming? Dan kan het je kansen aanzienlijk vergroten in de regio eromheen te zoeken. Zoek je in Eindhoven, dan kunnen makelaars in Helmond je mogelijk sneller helpen een woning te vinden tegen een aantrekkelijke prijs.

Ondernemer hypotheek krijgen

3. Bereid je hypotheekaanvraag goed voor

Is het gelukt een woning naar je wens te vinden en een bedrag overeen te komen met de verkopers? Mooi zo. Dan is het zaak de hypotheek te gaan regelen. Makelaarskantoor Van Uffelen helpt je hier graag bij, zodat alles soepel verloopt en je je nergens zorgen over hoeft te maken. De hypotheekverstrekker zal bij de aanvraag je financiële situatie nu en in de toekomst beoordelen. Zo proberen ze een inschatting te maken van het risico dat je loopt bij het lenen van het geld.

Als ondernemer heb je niet zoals een medewerker in loondienst een contract en loonstroken als bewijs van huidige en toekomstige inkomsten. De hypotheekverstrekker zal daarom een inschatting maken van je inkomsten op basis van cijfers van je onderneming. Ze willen onder andere bijvoorbeeld de volgende documenten hebben:

–              Jaarrekeningen van de laatste drie jaar;

–              Aangifte inkomstenbelasting over de laatste drie jaar; en

–              Een prognose voor het komende jaar.

Door deze documenten voorafgaand aan de aanvraag al te regelen, vergroot je de kans op een snellere goedkeuring van de hypotheek.

4. Sneller en gemakkelijker een (hogere) hypotheek krijgen

Omdat een ondernemer minder zekere inkomsten heeft, hanteren hypotheekverstrekkers vaak strengere voorwaarden. Zo kunnen ondernemers vaak minder lenen dan iemand in loondienst met hetzelfde jaarinkomen over het laatste jaar. Wat helpt om een hogere hypotheek te krijgen als ondernemer, en deze ook nog eens sneller en gemakkelijker goed te laten keuren? Veel eigen vermogen in de aankoop van de woning steken, een partner met een vast contract of de garantstelling van een ouder of ander familielid helpen hierbij. Wil je hulp bij het krijgen van je hypotheek? Neem dan eens contact op met Makelaarskantoor Van Uffelen. De hypotheekadviseurs van Van Uffelen helpen je graag.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close