99 van de 100 zelfstandigen zonder personeel zullen zeggen dat ze het iedereen aanraden. Als zzp’er geniet je van de vrijheid die de meeste werknemers in loondienst niet hebben. Zzp’ers werken vaak op zelf bepaalde werktijden, vanuit huis, waarbij het in sommige vakken niet uitmaakt waar dat huis staat. Dat kan in de Randstad zijn, maar net zo in een hutje aan een kiezelwit strand ergens in Zuid-Europa of Azië. Gaat alles voor zzp’ers dan over rozen? Nee, dat niet. Maar als je als zelfstandige deze 4 financiële zaken op orde hebt, kom je al een heel eind.
De hypotheek
Een heet hangijzer, dat was de hypotheek voor ondernemers altijd. Tijden veranderen, en vaak nog ten goede ook. Zo is het voor zzp’ers een stukje eenvoudiger geworden om een hypotheek te krijgen. Waar vroeger naar het inkomen van de laatste drie jaar werd gekeken, is dat nu in veel gevallen maar één jaar.
Daarnaast zijn er banken die zich hebben gespecialiseerd in leningen voor zakenlieden. Bij een Van Lanschot hypotheek voor ondernemers worden bijvoorbeeld alle inkomsten meegenomen in de hypotheekaanvraag. Vooral voor eigenaren van grotere bedrijven is dat een voordeel, maar ook als zzp’er kun je hiervan profiteren.
Het pensioen
Het pensioen, dat duurt nog zo lang. Nu zit er wel een kern van waarheid in dat dit een zorg voor later is, maar om te voorkomen dat het een zorgelijk punt wordt, is het slim om goed over je pensioen na te denken. Je kunt op verschillende manieren pensioen opbouwen. Een spaarrekening is een beetje ouderwets, omdat sparen nauwelijks iets oplevert. En gezien de inflatie wordt spaargeld op de lange termijn zelfs minder waard.
Beleggen is een populairdere optie, vanwege het potentiële rendement. Daarnaast zijn er aardig wat ondernemers die investeren in vastgoed. Dit is pas een optie als je over een behoorlijk vermogen beschikt.

Je verzekeringen
Als zzp’er moet je alles zelf regelen. Daar horen ook je verzekeringen bij. Met name de arbeidsongeschiktheidsverzekering is een goede om over na te denken. Dit is verreweg de duurste verzekering, maar kan je ook zekerheid geven als je langdurig uit de running bent.
Mogelijk wordt deze verzekering in de toekomst verplicht. Het kabinet is van plan om in 2024 een wetsvoorstel in te dienen. Nu geldt de verplichting alleen voor bepaalde branches. Een alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een broodfonds. Aan dit fonds doet een groep ondernemers mee. Zij leggen maandelijks geld in. Mocht één van de leden van het broodfonds arbeidsongeschikt raken, dan krijgt hij of zij een uitkering via het fonds.
Het reservepotje
Ondernemen is niet alleen leuk, maar ook spannend. Je weet nooit wat er gaat gebeuren, zowel in positieve als negatieve zin. Dat er mindere periodes komen, is onvermijdelijk. Om deze periodes op te vangen, is het belangrijk om een extra potje te hebben. Dit is niet alleen handig voor tegenvallers, maar ook om een leuke vakantie te kunnen boeken en een nieuwe wasmachine te kopen, indien nodig.