OndernemenPersoneel

Wat zijn oorzaken van burn-out onder personeelsleden?

Een van de grote veroorzakers van langdurig ziekteverzuim onder werknemers, zijn burn-out klachten. Een werknemer die een burn-out heeft, heeft zo veel stress opgebouwd dat zijn lichaam en geest te moe zijn geworden om nog volledig te kunnen functioneren. Het enige recept daartegen is langdurige rust. Alle reden dus om dit soort klachten te proberen te voorkomen als manager. Maar wat zijn de mogelijke oorzaken van burn-out klachten onder personeelsleden, en wat kun jij er als manager ook nu tijdens deze coronatijden tegen doen?

Rigide werkstijl

Ieder mens zit anders in elkaar. Een rigide werkstijl waarbij tijden vaststaan en volgordes van prioriteiten van hogerhand opgelegd worden, kunnen sommige medewerkers stress geven omdat ze moeten werken op een manier die niet strookt met de structuur die hen het beste past. Het helpt om je medewerkers wat vrijer te laten in het indelen van hun werkdag en hun taken. Pas als een medewerker zo veel mogelijk zijn eigen ding kan doen en zich senang voelt, levert hij zijn beste prestaties en is de kans op stress het kleinst.

Onprettige werksfeer

Mensen willen gewaardeerd en gerespecteerd worden. De invloed van een sfeer waarin een medewerker onaardig of ongelijk behandeld wordt door collega’s of een leidinggevende, is van grote invloed op hoe iemand zich voelt op zijn werk. Als manager is het jouw taak om medewerkers gelijk te behandelen en in het gareel te houden. Pestgedrag of intimidatie tolereren maakt je een slechte manager die langdurig ziekteverzuim in de hand werkt. Wees er dus scherp op en straf niet het slachtoffer, maar de dader(s).

Onprettige werksfeer

Thuiswerken

Thuiswerken is voor veel mensen een nieuwe realiteit in coronatijd. Hoewel je door thuiswerken geen last hebt van vervelende collega’s of een slechte sfeer op de werkvloer, brengt het natuurlijk wel andere lastige uitdagingen met zich mee. Als de werklast niet verandert, maar het behelpen is qua ondersteunende infrastructuur omdat je de werkomgeving nu eenmaal niet integraal mee naar huis kunt nemen, brengt dat meer werkdruk met zich mee. Daarnaast lopen thuis werk en privé makkelijk door elkaar, wat voor extra stress kan zorgen. Als manager is het enige wat je kunt doen het thuiswerken zo goed mogelijk faciliteren en er begrip voor hebben als de output wat lager is dan normaal. Laat medewerkers die zich druk maken dit ook weten, zodat zich minder gestrest hoeven te voelen.

Mogelijk andere oorzaken van burn-out zijn moeilijker te managen. Een medewerker die onder of juist boven zijn niveau werkt, kan daar ook een burn-out van krijgen, maar dat komt dan omdat diegene op de verkeerde plaats zit. Onzekerheid over de toekomst van iemands baan kun je als manager ook enkel wegnemen als dat daadwerkelijk onterecht is. Privéomstandigheden kun je als baas niet beïnvloeden. Je begripvol opstellen is daarom het beste advies dat we kunnen geven, zeker tijdens deze ingewikkelde tijden.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close