DuurzaamheidFinancieelKantoor

Verspil geen energie in je bedrijfspand

In bedrijfspanden wordt over het algemeen vrij veel energie verspild door verwarmingssystemen. Zeker bij bedrijfspanden die uit meerdere ruimtes bestaan zit dit in een klein hoekje. De ene werknemer vindt nu eenmaal een andere temperatuur comfortabel dan een andere werknemer. Er wordt veel aan verwarmingssystemen gedraaid, maar die worden vervolgens vaak niet uitgezet. Gevolg: veel energieverspilling ’s nachts, in de weekenden of in meeting rooms.

Slimmer verwarmen

Voor dit probleem bestaat een vrij eenvoudige oplossingen, namelijk verwarming met zoneregeling. Dankzij dit zogeheten multizone verwarmen stel je een temperatuur in per kamer, dankzij een gemakkelijke app. Met deze app is het vervolgens mogelijk bepaalde ruimtes niet of minder te verwarmen, temperatuurschema’s te maken of zelfs de verwarming aan- of uit laten gaan op basis van aanwezigheid. Dankzij multizone verwarming regeling je de temperatuur per ruimte, waar en wanneer je dat wilt.

Wat heb je nodig voor zoneregeling?

Zonneregeling

Voor de meeste banden is zoneregeling relatief eenvoudig. Ten eerste heb je een slimme thermostaat nodig die samen kan werken met slimme radiatorknoppen, bijvoorbeeld de Tado thermostaat, welke je koppelt aan je cv-installatie. Een dergelijke thermostaat wordt eigenlijk altijd geleverd met een bridge. Dit is een klein kastje die je verbindt met de router van je internet, zodat de thermostaat van afstand te besturen is met een app. Hiernaast heb je per radiator een slimme radiatorknop nodig. Als de radiatoren al beschikken over thermostaatknoppen, zijn deze eenvoudig te monteren.

Besturing via app of manueel

Met een bijbehorende app is het zogezegd mogelijk op een multizone verwarmingssysteem te bedienen. Het is echter ook altijd nog mogelijk om de temperatuur te verhogen door met de hand aan de knoppen te draaien. Je hoeft echter vervolgens niet alle ruimtes te controleren of de verwarming wel uitstaat, maar zet alles in één handomdraai uit via de app. Dit is ook mogelijk aan de hand van een temperatuurschema. Zo zet je bijvoorbeeld alle radiatoren standaard om 6 uur ’s avonds uit en om 8 uur ’s morgens weer aan. Toch nog even wat langer doorwerken? Dan is dit gemakkelijk te overrulen per ruimte. Tado is zelfs te bedienen met je stem dankzij Apple HomeKit of de Google Assistant, helemaal gemakkelijk. Dat is nog eens modern en duurzaam ondernemen!

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close