KantoorTips

Hoe maak je van je kantoortuin een fijnere werkomgeving?

Hoewel in de jaren ’80 en ’90 gezworen werd bij de kantoortuin, beginnen steeds meer mensen er bezwaar tegen te maken. Zo’n ruimte waarin tientallen mensen op een hoopje proberen te werken zorgt voor stress, concentratieverlies en een negatief gevoel. Toch heb je niet altijd een andere keuze. Als je de ruimte verkamert, lever je immers capaciteit in. Wat kun je dan doen om toch van je kantoortuin een fijnere werkomgeving te maken? Wij geven een aantal tips.

Een warmere kleurtemperatuur

In kantoortuinen is het de normaalste zaak van de wereld om ‘koude’ verlichting te gebruiken. We kennen allemaal wel de kille TL-verlichting die we associëren met kantoorpanden. Het is wel degelijk zo dat koud, helder licht ervoor zorgt dat mensen helder en alert blijven. In die zin is het te verantwoorden om daar aan vast te houden. Echter is dat koude licht ook sfeerloos en kan het voor stress zorgen omdat het flinke constante prikkel is. Daarom is een iets lagere kleurtemperatuur het overwegen waard. De lichtsterkte die we kennen van de standaard TL-buizen heeft een kleurtemperatuur van zo’n 6000 Kelvin, wat nog kouder en feller is dan daglicht. Om daglicht te simuleren en een wat warmere sfeer te creëren kun je voor led buizen t8 met een kleurtemperatuur van 5000 tot 5500 Kelvin kiezen.

Kantoortuin fijnere omgeving

Zorgen voor geluiddemping

Een veel gehoorde klacht van mensen die in een kantoortuin werken, is dat de ruimte zich constant vult door weerkaatsend geluid van mensen die aan praten, bellen of typen zijn. Wanneer je je daar niet goed van kunt afsluiten, wordt het erg moeilijk om je te concentreren. In die mate zelfs dat je gestrest kunt raken van de constante prikkels in je oren. De bron van het geluid zelf is niet zo makkelijk te voorkomen, maar wat je wel kunt doen is ervoor zorgen dat het geluid minder weerkaatst. Meubels helpen daar al bij, maar het zijn vooral zachte materialen die hier een waardevolle bijdrage in kunnen leveren. Er bestaan materialen die je kunt aanbrengen op de muren of het plafond, maar je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van tapijt en gordijnen, want die absorberen geluid. De gordijnen kun je ter decoratie ophangen, en dat hoeft dan niet voor het raam te zijn, want je wilt natuurlijk nog wel daglicht binnen hebben. Tapijt vergt natuurlijk wel relatief veel onderhoud, maar levert ook een waardevolle bijdrage in het dempen van geluid waarmee de kakofonie van geluid in de kantoortuin kan verminderen.

Groen plaatsen

Het kan geen kwaad om een soort van huiskamersfeer te creëren in de kantoortuin. Een huiselijk gevoel zorgt ervoor dat mensen zich meer op hun gemak voelen. Zo verbeter je het welzijn van je medewerkers op kantoor. Daarnaast is ook zo dat planten zorgen voor de opname van stikstof en de productie van extra zuurstof. Onze hersenen hebben zuurstof nodig om te kunnen functioneren, dus hoe meer hoe beter. Je zou kunnen concluderen dat dit een positieve invloed kan hebben op de productiviteit van werknemers. Planten hebben natuurlijk wel onderhoud nodig, maar doorgaans zijn medewerkers van harte bereid om de zorg voor een kantoorplant op zich te nemen. Dat geeft ze ook weer een beetje extra het gevoel dat ze thuis zijn en het sluit aan bij de behoefte die de veel mensen hebben om ergens voor te zorgen.

Afscherming waar nodig

Is het echt nodig om de hele kantoortuin te kunnen overzien? Vaak is het zo dat meerdere verschillende afdelingen die eigenlijk weinig met elkaar te schaften hebben een kantoortuin delen. Die mensen hebben dan onnodig last van elkaar. Het lijkt onsympathiek om gedeeltes van de kantoortuin af te schermen van elkaar, maar het is een zeer praktische methode om voor rust te zorgen. Moet iemand wel bij een andere afdeling zijn, dan kan hij of zij er gewoon naartoe lopen in plaats van door de hele ruimte te praten terwijl anderen zich proberen te concentreren. Om gedeeltes af te schermen kun je natuurlijk schotten gebruiken, maar een sympathiekere én praktischere methode is om hier kasten voor te gebruiken. Dit heeft meer de uitstraling van een weloverwogen inrichting en biedt natuurlijk extra opslagruimte. Ga voor een hoogte van minimaal 160 centimeter om het zo functioneel mogelijk te laten zijn.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close