OndernemenTips

Een onderneming starten met weinig middelen: 4 tips

Als je een onderneming wilt beginnen, moet je een goed ondernemingsplan hebben. Een cruciaal onderdeel hiervan is een financieel plan. Indien je weinig middelen hebt, dien je soms heel creatief te zijn bij het opstellen van dit plan. Maar laat je niet tegenhouden door een beperkt budget. Met wat vooruitdenken en de juiste keuzes kun je succesvol een bedrijf opzetten zonder dat je zelf een fortuin moet investeren. Hieronder vind je enkele tips om je op weg te helpen.

1. Start klein en denk groot

Overdrijf niet en start klein. Begin daarom met een MVP (Minimum Viable Product). Dit betekent dat je begint met het aanbieden van een basisproduct of -dienst die voldoet aan de behoeften van je klanten. Naarmate je meer inkomsten genereert, kun je je aanbod verfijnen en uitbreiden. Je kunt bijvoorbeeld nieuwe producten aan het assortiment toevoegen of extra accessoires aanbieden. Hierdoor hoef je in eerste instantie minder te investeren. Houd er wel rekening mee hoe je wilt groeien en welke weg je hiervoor dient te bewandelen.

2. Overweeg huren of leasen in plaats van kopen

Wanneer je net begint, moet je veel investeren. Niet alleen vergt dit veel middelen, je dient deze investeringen ook af te schrijven. Hierdoor krijg je dus te maken met een grote fiscale impact. Alleen al daarom is het soms beter om uit te kijken naar alternatieven, bijvoorbeeld huren of leasen. Het gaat dan niet alleen over zaken als een bedrijfsauto of een machine. Je kunt bijvoorbeeld ook jouw mobiele pinautomaat huren in plaats van er een te kopen. Hierdoor kan je op korte termijn kosten besparen, terwijl je toch professionele diensten aan je klanten kunt aanbieden.

Overweeg huren of leasen in plaats van kopen

3. Netwerk en samenwerken

Vaak biedt jouw eigen netwerk een schat aan middelen en kennis. Soms kun je bijvoorbeeld samen inkopen om zo betere deals in de wacht te slepen. Of je kunt een tweedehands machine kopen van iemand in je netwerk. Ook barterdeals waarbij diensten of producten worden geruild, zijn interessant als je weinig middelen hebt. Wil je een softwarepakket of een pinapparaat kopen? Dan kan jouw netwerk je misschien een goede partij aanraden, zodat je kiest voor kwaliteit en je niet te veel betaalt. Je merkt het al: een goed netwerk is goud waard!

4. Wees creatief met marketing

Reclame kan soms veel budget vergen en is niet altijd even effectief. In plaats van grote bedragen te spenderen aan reclame in vakbladen, kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de kracht van sociale media en mond-tot-mondreclame. Laat klanten berichten delen, zorg voor unieke content en creëer reclameboodschappen die zo origineel zijn dat ze viraal gaan. Hierdoor kan je veel besparen en toch een snelle groei realiseren.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close