De afgelopen jaren hebben er grote veranderingen plaatsgevonden in de manier waarop veel mensen werken. Zo hebben bijvoorbeeld vooral in grotere bedrijven medewerkers al jarenlang geen vaste werkplek meer. Ze loggen in op een desktop, of sluiten hun laptop aan op een dockingstation. De coronapandemie heeft daarna nog eens gezorgd voor een verdere digitalisering, en vrijheid in waar en wanneer mensen werken. Een van de dingen die goed geregeld moeten zijn bij hybride werken? Een cloud werkplek!
Voordelen van een cloud werkplek
Werk jij als ondernemer nog steeds op kantoor op een desktop, waarop je bestanden lokaal opslaat? Of doen je medewerkers dit? De overgang naar een cloud werkplek biedt zowel jou als ondernemer als medewerkers allerlei voordelen.
Ten eerste kun je onafhankelijk van je locatie werken, aangezien alle applicaties en documenten die je nodig hebt digitaal te benaderen zijn. Dit geeft tijdwinst, aangezien data met een druk op de knop beschikbaar is. Daarnaast geeft het ook vrijheid, omdat werk niet per se op een bepaalde plaats uitgevoerd hoeft te worden.
Werkplekken in de cloud verbeteren bovendien de samenwerking. Verschillende mensen kunnen met dezelfde data en aan dezelfde documenten werken, en online snel en gemakkelijk contact zoeken met elkaar. De digitalisering van data verkleint ook de kans op fouten. Omdat er automatische controles plaats kunnen vinden, maar ook omdat dezelfde data door meerdere mensen ingezien kan worden.
Tot slot geven cloud werkplekken ook het imago van je onderneming een boost. Als ondernemer kom je professioneler over op klanten als blijkt dat je meegaat met de tijd. Ook in de zoektocht naar personeel kan het helpen. Vooral bij jongeren is het namelijk echt een pre.
Voorwaarden voor efficiënt en effectief werken in de cloud
Het is goed te beseffen dat een overgang naar cloud werkplekken niet zomaar even geregeld is. Er zal een bepaalde voorwaarden moeten worden voldaan, wil het een succes zijn.
Allereerst is het van belang dat data en applicaties toegankelijk zijn. Ze moeten immers overal en op ieder moment door alle betrokkenen benaderd kunnen worden. Verder zijn er devices nodig die het mogelijk maken de digitale werkomgeving te benaderen. Een IT’er of IT-afdeling zal smartphones, tablets of laptops beschikbaar moeten stellen, en deze voortdurend moeten voorzien van updates en patches. En dit is tot slot weer gerelateerd aan de laatste voorwaarde: veiligheid. Zeker toegang tot onder meer een digitaal personeelsdossier dient goed beveiligd te zijn. Het is dan ook niet opvallend dat tweefactorauthenticatie steeds vaker de standaard is bij werken in de cloud.
Werken in de cloud kan een flinke winst qua effectiviteit en efficiëntie opleveren. Een belangrijk voordeel in een tijd van medewerkerstekorten en overall gestegen kosten.