Tips

Deze 4 elementen mogen niet ontbreken in een handleiding

Wanneer je je als ondernemer bezighoudt met het produceren van producten zul je er op een gegeven moment achter komen dat je niet zonder een gebruiksvriendelijke, kwalitatieve handleiding kunt. Je bent vaak namelijk verplicht om een handleiding bij je product te leveren die aan de wettelijke richtlijnen voldoet. Benieuwd wat dit betekent voor jouw product? Lees dan de informatie dit artikel!

Bepaal de doelgroep

Een gebruiksvriendelijke handleiding maken valt of staat bij het goed in beeld brengen van de doelgroep die het product zal gaan gebruiken. Een handleiding voor een consument is bijvoorbeeld heel anders dan die voor een technicus. Vraag jezelf daarom af wie je doelgroep is door bijvoorbeeld te kijken naar de achtergrond, de leeftijd en opleidingsniveau van de gebruikers. Daarnaast kun je kijken of het product gebruikt zal worden in de professionele-, commerciële- of privésfeer. Ook de omgeving waarin het product gebruikt zal worden en de taken die de gebruikers ermee moete uitvoeren kunnen meespelen. Door deze zaken goed in te kaderen zorg je ervoor dat er geen overbodige of juist te weinig informatie in de handleiding staat.

Duidelijke structuur

Duidelijke structuur

Wanneer je de doelgroep goed in beeld hebt gebracht kun je aan de hand van die gegevens een duidelijke structuur voor je handleiding opzetten. Een handleiding voor een professional zal een minder gedetailleerde structuur nodig hebben dan een handleiding voor een consument die geen verstand heeft van het product. Naast dat de structuur duidelijk moet zijn, is het ook belangrijk dat de structuur logisch is voor de gebruiker. Wanneer de structuur op een logische manier geordend is, met duidelijke kopjes, zal de gebruiker sneller antwoord op de vraag kunnen vinden. Een heldere inhoudsopgave is hier bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel van.

Voldoe aan wettelijke eisen

Om ervoor te zorgen dat je handleiding voldoet aan wettelijke eisen is het belangrijk om uit te zoeken aan welke richtlijnen de handleiding volgens de wet moet voldoen. Zo kan je product, en dus je handleiding, een CE-markering nodig hebben om de wettelijke eisen te beantwoorden. CE staat voor Conformité Européenne en wanneer je product deze markering heeft betekent het dat deze in overeenstemming is met de Europese wetgeving. Vooral de technische documentatie van machines en medische hulpmiddelen zijn onderhevig aan strenge (wettelijke) eisen en normen. Houd dit daarom goed in de gaten wanneer je te maken hebt met dit soort producten.

Voeg duidelijke illustraties toe

Een ander belangrijk element van een gebruiksvriendelijke handleiding is het toevoegen van duidelijke illustraties of visuals. Deze illustraties kunnen meerdere functie hebben, zoals het ondersteunen van de tekst in de handleiding. Maar illustraties kun je ook gebruiken als algehele vervanging voor de tekst van de handleiding. Afhankelijk van het product kun je bekijken wat het beste werkt. Een bijkomend voordeel van het gebruiken van illustraties is dat je hierdoor veel minder hoeft te vertalen in het geval je van plan bent het product ook in het buitenland uit te geven. 

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close