OndernemenTips

Deze opties heeft de ondernemer die wil sparen voor zijn pensioen

Net als vrijwel alle Nederlanders heb je als ondernemer recht op een AOW-uitkering als je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Dit wil echter niet zeggen dat je automatisch recht hebt op een volledige AOW-uitkering. Bovendien is het AOW-bedrag niet zo hoog. Sinds juli 2021 bedraagt de volledige netto AOW-uitkering voor wie alleen woont 1.226,60 euro. Wanneer je getrouwd bent of samenwoont, krijg je bijna 400 euro minder. De AOW-uitkering zal dus niet altijd volstaan en daarom kun je maar beter zelf bouwen aan een pensioen. We leggen uit welke opties een IB-ondernemer heeft.

Oudedagsreserve

In de eerste plaats kan een IB-ondernemer elk jaar een deel van de winst voor het pensioen reserveren. Dit wordt de oudedagsreserve genoemd. Op dit deel betaal je nu minder inkomstenbelasting. Het gaat om een uitstel, want zodra de oudedagsreserve vrijvalt, moet je er wel gewoon belasting op betalen. Je kan het bedrag fictief opzijzetten, maar het is toch een beter idee om het ook daadwerkelijk voor je pensioen te gebruiken. Banksparen en beleggen zijn logische keuzes. Houd er rekening mee dat de spaarrente historisch laag is en dat een combinatie van sparen en beleggen dus wenselijk is.

Zelf sparen en beleggen

Het deel van de winst dat je op bovenstaande manier kan reserveren, is beperkt. Uiteraard kan je nog meer sparen voor je pensioen. Ook dan is een combinatie van banksparen en beleggen aan te raden. Kies voor een gediversifieerde beleggingsportefeuille met aandelen, obligaties en vastgoed. Goud kopen is ook aan te raden, want goud doet traditioneel dienst als veilige haven.

Stakingswinst

Wanneer je als ondernemer je bedrijf verkoopt, zal je wellicht stakingswinst realiseren. De stakingswinst is het verschil tussen de verkoopwaarde en de fiscale boekwaarde. Over deze stakingswinst moet je belastingen betalen. Je kan er echter voor kiezen om een deel van de stakingswinst te gebruiken voor lijfrentepremies. Je betaalt dan belastingen over de periodieke uitkering in plaats van meteen belastingen te moeten betalen over de volledige stakingswinst. Ook hier kan je netto winst maken als het rendement voldoende interessant is. Het voordeel van een lijfrente is dat het kapitaal in termijnen wordt uitbetaald. Hierdoor heb je langdurig zekerheid.

Pensioenregelingen

In sommige gevallen kan een zzp’er die in dienst was bij een werkgever de pensioenregeling voortzetten. Hierdoor spaar je verder voor je pensioen. Vaak is ook het arbeidsongeschiktheids- en overlijdensrisico gedekt, op voorwaarde dat het in de pensioenregeling aanwezig was. Daarnaast krijgen sommige zzp’ers te maken met een verplichte pensioenregeling. Dit is bijvoorbeeld het geval bij huisartsen en registerloodsen.

Pensioen opbouwen als dga

Bovenstaande informatie geldt voor IB-ondernemers. Voor dga’s zijn er vaak extra oplossingen. Zo kan een dga kiezen voor een pensioenverzekering. Bij zo’n pensioenverzekering wordt er vermogen opgebouwd voor later. Een pensioenverzekering kan bovendien ook extra risico’s afdekken, zoals het risico op overlijden.

Uiteraard kan een dga ook privé sparen en beleggen voor het pensioen. Ook in dat geval wijzen we op het belang van een gediversifieerde portefeuille en de aanwezigheid van goud. Volg de goudkoers op en koop op slimme momenten goud in. De actuele goudkoers vind je op de website Goudstandaard.com, een onderdeel van Aunexum Precious Metals Group.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close