Oké. Alle pro’s en con’s tegen elkaar afgezet. Met familie en vrienden gepraat. Je partner aangekeken met de vraag wat hij of zij wil… en uiteindelijk de knoop doorgehakt. Je begint je eigen bedrijf! Voordat je vol gas vooruit gaat: er zijn een paar dingen die veel ondernemers in deze fase nog wel eens vergeten. Even lezen dus, en dan aan de slag!
Inleveren die winst
Het ligt voor de hand dat je de gebruikelijke stappen neemt zodra je handtekening onder de oprichtingsakte staat. Het logo, de website, de KvK- en btw-nummers staan klaar, de boekhouder is ingehuurd. Lekker bezig!
Maar even terug naar die winstmarge. In een mooi-weer-scenario zijn je opdrachtgevers blij met je en schieten de cijfers in het eerste jaar al in de plus. En dan gooi je tijdens een klus per ongeluk een glas water over het peperdure datacenter van diezelfde opdrachtgever… het apparaat begint te roken en alle ogen zijn ineens op jou gericht.
Oei. Het zou toch doodzonde zijn als je al je zuurverdiende winst weer in kunt leveren, omdat je de kosten voor de reparatie zelf moet betalen?
Tackle de risico’s
Handig om te weten dat er een zogenoemde bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bestaat. Als ondernemer of zzp’er is het slim om deze verzekering te overwegen. Het ondernemerschap is bij vlagen al zo’n enorm waagstuk. Het is een rustgevend idee dat je een deel van de risico’s kunt ondervangen met een relevante verzekering.
Welke risico’s je loopt verschilt natuurlijk per type bedrijf. Daarom bestaan er verschillende soorten aansprakelijkheid. Denk aan productaansprakelijkheid, maar ook beroeps-, en milieuaansprakelijkheid.
Milieu? Ja, wanneer er tijdens je werkzaamheden plotseling door een ongeluk schadelijke stoffen de grond in lekken, kan het zijn dat jij hiervoor moet opdraaien. Ga er maar aan staan. De meeste van deze verantwoordelijkheden zijn gelukkig gedekt met de aansprakelijkheidsverzekering voor ondernemers.
Been in het gips. En nu?
We gaan nog even een stapje verder. Het is geen leuk onderwerp om over na te denken, maar wat als je zelf onverhoopt arbeidsongeschikt raakt? Het is slim om sowieso een financiële buffer op te bouwen voor onvoorziene zaken. Maar mocht je een been breken en je zit minimaal zes weken in het gips, dan moet je van goede huize komen wil je jezelf die periode kunnen bedruipen.
Geen nood. Ook hierin kun je het gevaar voor zijn. Met een aov verzekering voor zzp’ers neemt een verzekeraar het risico van arbeidsongeschiktheid van je over en is je inkomen beschermd.
Het is een kleine moeite om je in de bovenstaande zaken te verdiepen, maar het kan van groot belang zijn voor de toekomst van je bedrijf. Wij zeggen; doen!