BusinessOndernemenTrainingen & Opleidingen

Het belang van het VCA-certificaat voor jou als ondernemer

Een van de kenmerken van goed ondernemerschap is de bereidheid om te investeren in veiligheid, de gezondheid van het personeel en mogelijke effecten van hun werkzaamheden op het milieu. Als jij de moeite neemt om je op deze website in te lezen over ondernemen, gaan we ervan uit dat jij waarde hecht aan zaken als veiligheid, gezondheid en milieu. We raden je dan ook aan om deze zaken op de werkvloer veilig te stellen door te investeren in het VCA-certificaat. Hiermee kun je aantonen dat je bewust omgaat met deze belangrijke thema’s.

Bedrijfsongevallen

Helaas is het nog steeds zo dat er veel te veel ongevallen op de werkvloer plaatsvinden in Nederland. Dit gebeurt in het bijzonder in risicovolle werkomgevingen als de bouw, de elektrotechniek en de (petrochemische) industrie. Maar liefst 200 duizend keer per jaar vindt er in ons land een ongeval plaats op de werkvloer, waarbij ruim vierduizend mensen letsel oplopen dat in sommige gevallen blijvend van aard is. Het is zelfs zo dat elk jaar zestig mensen overlijden als gevolg van een bedrijfsongeval. Dat is natuurlijk verschrikkelijk voor slachtoffer en nabestaanden, maar heeft ook gevolgen voor jou als ondernemer. Het is niet ongewoon dat zulke gevallen uitlopen op een juridische strijd, waarbij er om flinke schadevergoedingen gevraagd wordt. Alle reden dus om je medewerkers op de werkvloer hun Basis VCA te laten halen, zodat ze bewuster met veiligheid, gezondheid en milieu omgaan tijdens hun werkzaamheden. Jij of jouw leidinggevend personeel kan de VCA-VOL variant halen. Dit staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden.

De markt

De gevolgen van een bedrijfsongeval kunnen ingrijpend zijn, zeiden we al. Maar de gevolgen van het niet in het bezit zijn van het VCA-certificaat kunnen ook vervelend zijn. Het is namelijk steeds vaker zo dat opdrachtgevers ervoor kiezen om hun opdrachten alleen uit te zetten bij uitvoerders die in het bezit zijn van zo’n VCA-certificaat, om zo het risico op vervelende situaties te verminderen. We zien ook dat in vacatures steeds vaker gevraagd wordt om het VCA-certificaat. De markt stuurt dus ook zowel ondernemers als medewerkers in de richting van het behalen van het VCA-diploma. Zorg je hier niet voor, dan wordt de kans alsmaar groter dat je buiten de boot valt.

Belang van VCA certificaat

De VCA-cursus

Het VCA-diploma kan op verschillende manieren behaald worden. Je kunt deelnemen aan een klassikale cursus, die in één dag afgerond kan worden inclusief examen. Het is ook mogelijk om de cursus VCA online te volgen als e-learning. Ook deze variant wordt afgesloten met een examen. Een derde optie is om het lesmateriaal te bestellen en dit zelf naar eigen inzicht en invulling te bestuderen. Kies je voor deze optie, dan moet je je examen laten afnemen door een instantie die erkend is als examenbureau en in het bezit is van het keurmerk van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO).

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close