Business

Is uw sectionaaldeur veilig?

Een sectionaaldeur is vaak groot en zwaar. Jaarlijks gebeuren er veel ongelukken met deze deuren, waarbij gelukkig meestal de deur zelf het enige slachtoffer is. Sinds 2006 dienen alle nieuwe bedrijfsdeuren namelijk te zijn voorzien van een CE markering. Deze markering geeft aan dat de deuren voldoen aan de NEN normering. Dit betekent dat de deur onder andere beveiligd is tegen een plotselinge val als er een kabel breekt.

Een nieuwe sectionaaldeur voldoet altijd aan deze normering en kan dus “veilig” genoemd worden. Veilig betekent in dit geval dat de kans op persoonlijk letsel bij gebruik van de deur tot een minimum beperkt is. Maar u zult al snel zien dat fabrikanten van bedrijfsdeuren meer opties aanbieden om de deur veiliger te maken. Niet alleen voor personeel, maar ook om bijvoorbeeld schade aan uw materieel te voorkomen. We bespreken de belangrijke veiligheidsaspecten van de bedrijfsdeuren

Onderloopbeveiliging

Onderloopbeveiliging voorkomt dat een persoon bekneld raakt onder de deur wanneer deze sluit. Er zijn verschillende typen onderloopbeveiliging beschikbaar. Van beveiliging op luchtdruk tot fotocellen of zelfs lichtgordijnen. Bij een nieuwe automatisch sluitende deur (bijvoorbeeld met afstandbediening) is minimaal een fotocel beveiliging verplicht. Deze beveiliging werkt met een infrarood straal, die het sluiten van de deur zal stoppen zodra de straal doorbroken wordt. Voor optimale beveiliging kiest u voor een lichtgordijn. Omdat deze uit meerdere stralen bestaat en hierdoor een groot deel van de deuropening “scant”, is de kans groter dat grote én kleine objecten eerder worden herkend. Hierdoor verkleint u de kans dat bijvoorbeeld een heftruck uw deur raakt.

Valbeveiliging

De grote, zware deuren worden omhoog getild door veren en/of kabels. Als deze kabels of veren breken, kan de deur naar beneden vallen. Met beknelling tot gevolg. Daarom moeten sectionaaldeuren voorzien zijn van een valbeveiliging, die voorkomt dat de deur zomaar ongecontroleerd naar beneden stort.

Vingerbeknelling

Aan iedere deur zitten diverse onderdelen waar mensen met hun vingers bij kunnen. Deuren moet zoveel mogelijk beveiligd zijn om dit te voorkomen. Zo kunnen er bijvoorbeeld beschermkappen of rubbers geplaatst worden op zijrails.

Let op bij oudere deuren

Deuren van voor 2006 voldoen mogelijk niet aan deze eisen. We adviseren u om te controleren of uw deur voorzien is van bovengenoemde beveiligingen, zodat u weet hoe veilig uw deur is. Als uw deur wel is voorzien van beveiliging, dan is het nog steeds belangrijk om op te letten. Deze beveiligingen kunnen na verloop van tijd minder goed gaan werken. Vaak voorkomende problemen:

  • Onderloopbeveiliging op luchtdruk kan na verloop van tijd vervuild of verstopt raken waardoor deze niet, of trager reageert. Dit is erg gevaarlijk. Laat uw deur regelmatig onderhouden en vraag of men de onderloopbeveiliging extra wil controleren.
  • Lichtgordijnen of fotocellen kunnen minder goed gaan werken door software-storingen. U merkt dit meestal zelf wel in het gebruik, maar laat dit tijdig repareren om ongelukken te voorkomen.
  • Beschermkappen of -rubbers zijn soms niet of niet goed gemonteerd. We horen wel eens dat men deze kappen niet monteert omdat men ze “niet mooi” vindt, of ze zijn beschadigd en worden niet vervangen. Let hier eens extra op.

Iedere fabrikant gaat anders om met deze opties. Bij sommige deuren zijn ze standaard, bij sommigen optioneel. Rolflex heeft ervoor gekozen om alle Compact vouwdeuren standaard te voorzien van automatische vergrendeling/optilbeveiliging, valbeveiliging en beveiliging tegen vingerbeknelling. Ook worden alle automatische deuren altijd voorzien van een lichtgordijn. Voor meer informatie, kijk op www.rolflex.com voor meer info.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close