BusinessTips

Openstaande factuur? Zo kun je het oplossen

Heeft jouw opdrachtgever de factuur nog niet aan je betaald? Er is niets vervelender of lastiger om achter je factuur aan te bellen, omdat je je geld nog niet hebt ontvangen. Je wilt natuurlijk een goede klantrelatie behouden met de partij voor wie je werkt. En eerlijk is eerlijk, gesprekken aangaan over facturen die nog niet zijn betaald is zelden een leuke aangelegenheid. Een openstaande factuur kan voor veel stress zorgen, maar ook voor verloren tijd. Gelukkig is er voor dit soort situaties een oplossing.

Administratie uitbesteden

Veel ondernemers kiezen ervoor om de administratie uit handen te geven. Zo voorkom je de geschetste nare gesprekken, voordat ze überhaupt gaan plaatsvinden. Zo krijgt jouw onderneming een professioneler tintje en is er een externe partij die de gesprekken gaat voeren aangaande jouw facturen. Uiteraard is het een afweging of je dit wilt uitbesteden en of dit opweegt tegen de (extra) kosten die je ervoor afdraagt. Jouw klant kan het nog steeds aangeven als er onenigheid is aangaande de factuur. In het ergste geval zal jouw klantrelatie dan verslechteren en daarnaast zijn er ook minder contactmomenten. Om de relatie niet te laten verwateren kun je een tussenpartij inschakelen. Zij voeren de gesprekken om een zakelijke manier, zonder persoonlijk belang.

Administratie uitbesteden

Incassobureau

Een incassobureau inschakelen is het laatste redmiddel dat je kunt inzetten als je een openstaande factuur niet betaald krijgt. Dit zal je klantrelatie alleen niet voor het goede helpen. Daarom is het ook alleen aan te raden als er echt geen andere mogelijkheid is. En zie het echt als een noodoplossing. Daarnaast komen er natuurlijk ook kosten bij kijken, die hoog kunnen uitvallen voor beide partijen. Zo gemiddeld betreft dit 15% van de factuurwaarde. Mocht de betreffende partij echter failliet gaan, is het nog moeilijker om je geld terug te krijgen.

Laat je factuur verzekeren

Als je klant zijn faillissement aankondigt is het lastig om je geld terug te krijgen. Gelukkig is hier wel een oplossing voor. Je kunt namelijk je factuur laten verzekeren. Deze verzekering is van toepassing bij het faillissementsrisico van je debiteur. Vroeger was dit alleen mogelijk voor grote corporate bedrijven. Tegenwoordig dekken verzekeraars voor de meeste bedrijven het faillissementsrisico. Dit is dan wel tegen een premie per jaar incl. aanvullende kosten om jouw klant eerst te toetsen.

Facturen voorfinancieren

Je kunt ook je facturen laten voorfinancieren. Zo kun je een openstaande factuur voorkomen, voordat het zelfs kan plaatsvinden. Een factoringbedrijf zorgt ervoor dat je factuur binnen 24 uur naar je wordt overgemaakt. Dit is wel na goedkeuring van je aanvraag. Vervolgens neemt het factoringbedrijf het debiteurenbeheer van je over, wat ook inbegrepen zit bij de kosten die je afdraagt voor factoring. De kosten die je afdraagt is een percentage dat is gebaseerd op je factuur. Ook wel factorfee genoemd. De incassozaken worden verder voor je geregeld en je factuur is ook verzekerd tegen het faillissementsrisico van jouw klant.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close