BusinessTechTech & InnovatieTips

Deze kansen biedt 3D-printen voor ondernemers

In Nederland wordt groots ingezet op het zijn van een kennisland. De maakindustrie in ons land lijkt dan ook steeds meer een ondergeschoven kindje te worden. Diverse oorzaken hebben ervoor gezorgd dat het produceren van zaken niet slim is. Importeren lijkt in veel gevallen veel aantrekkelijker. De verwachting is dat hier verandering in zal komen door de verdere ontwikkeling van 3D-printers. Lokaal weer dingen hier te gaan maken heeft diverse voordelen. Zo is het veel sneller en duurzamer als iets direct hier gemaakt kan worden, dan dat het weken op een schip vanuit bijvoorbeeld China onderweg is. Welke kansen biedt 3D-printen allemaal voor ondernemers?

Voorbeelden van 3D-geprinte toepassingen

Een brillenmontuur, sieraden of sneakers precies in die vorm en kleuren zoals je klanten ze willen hebben? Een op maat gemaakt meubel? Onderdelen voor een machine ter plekke maken? Een prototype ontwikkelen zodat je kunt zien hoe een bepaald ontwerp er in het echt uit ziet? 3D-printen biedt voor heel veel branches en toepassingen een uitkomst. Zo kan er probleemloos en snel maatwerk geleverd worden en hoeven er geen of minder voorraden aangehouden te worden. Daarnaast is het erg duurzaam, aangezien afval hergebruikt kan worden als materiaal voor een 3D-printer. 3D-printen kan interne bedrijfsprocessen verbeteren, en geeft de mogelijkheid innovatieve producten aan klanten te leveren.

Voorbeelden van 3D-geprinte toepassingen

Wat is 3D-printen precies en wat heb je ervoor nodig?

3D-printen is een proces waarbij een digitaal bestand omgezet wordt naar een tastbaar object. Een 3D-printer bouwt het object of product laag voor laag op. Tot een paar jaar geleden waren deze printers zeer duur, en nog niet bruikbaar op grote schaal. Dat is tegenwoordig heel anders. Een voorbeeld is de Ultimaker S5. Dit is een veelzijdige, betrouwbare en krachtige 3D-printer, die ook nog eens erg betaalbaar is. Om iets in 3D te kunnen printen moet je ook filament kopen. Dit thermoplastic of kunststof kun je zien als een cartridge met inkt waarmee je objecten kunt printen.

Tip: mogelijke subsidies als je zakelijk aan de slag gaat met 3D-printen

3D-printen is een relatief nieuwe tak van sport. Hierdoor zijn er nog diverse juridische beperkingen en onduidelijkheden. Bijvoorbeeld als het gaat om patenten en octrooien. Toch zijn er steeds meer ondernemers die zich bezighouden met innovatieve ontwikkelingen. Deze kunnen mogelijk in aanmerking komen voor subsidies. Ten eerste is er de WBSO, waarmee je als ondernemer profiteert van fiscaal voordeel door minder loonbelasting af te hoeven dragen. Daarnaast kun je als ondernemer mogelijk aanspraak maken op een MIT-subsidie, waarmee R&D-kosten gedeeltelijk gefinancierd worden.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close