Kantoor

Vier kantooraccessoires die overbodig zijn

Je brengt veel tijd op kantoor en aan je bureau door en dan stapelen dingen nogal eens op. Kijk eens om je heen. Waarschijnlijk is het je nog niet eens opgevallen hoe lang sommige spulletjes er al staan en waaróm ze er eigenlijk zijn. Om geconcentreerd en ontspannen te werken heb je een opgeruimde werkplek nodig en dit vraagt soms om een, grotere of kleinere, schoonmaak. Welke accessoires zijn echt overbodig op kantoor?

1. Schijfboekjes en sticky notes: één is meer dan genoeg

Notitieboeken

Op ieder bureau leven ze in grote getalen: post-its en notitieboeken. Waarschijnlijk heb je er meer dan je kunt tellen en gebruik je er dagelijks echter maar een paar. Houd één notitieboek en één stapel post-its bij de hand en ruim de rest op. Niet alleen ruimt dit je bureau lekker op, je hoeft niet elke keer te zoeken naar waar je iets nu weer hebt opgeschreven. Nog beter is om je lijstjes bij te houden in een app. Dit ruimt je papieren lekker op, zorgt voor minder rotzooi om je heen en je kunt jezelf zelfs herinneringen sturen.

2. Een groot bureau zorgt voor meer rommel

Een bureau is allesbehalve overbodig, maar de grootte is het discussiëren waard. Hoe groter het bureau, hoe meer spullen zich erop zullen verzamelen. Je werkt dit in de hand door voor een kleiner en functioneler bureau te gaan waar alleen ruimte is voor het hoognodige. Bedenk wat dit voor jouw inhoud en houd je hieraan. Gebruik opbergplekken om de noodzakelijke dingen bij de hand te houden, maar laat ze niet over je bureau zwerven. Het zal je een hoop rust geven, let maar op.

3. Verzamelde prullaria? Je hebt het niet nodig

Een kleiner bureau dwingt je om na te denken over wat écht belangrijk is voor je werk. Natuurlijk is het leuk om prullaria om je heen te hebben, maar heeft dit echt een functie? Waarschijnlijk niet. We verzamelen gemakkelijk allerlei spullen om ons heen en als we even niet weten waar we het kwijt kunnen? Dan plaatsen we het vrij snel op ons bureau of in ons kantoor. Een nut heeft het echter niet, en voor je concentratie is een opgeruimde werkplek van groot belang. Opruimen maar!

4. ‘Dingen die je ooit nog nodig zult hebben’? Weg ermee

Je verzamelt ze vast: dingen die je ‘ooit nog nodig gaat hebben’. Niet alleen in huis, maar ook op kantoor zijn we hier schuldig aan en vinden we het moeilijk om dingen weg te doen. Het is goed om spullen te bewaren, maar houd hierbij wel een regel voor jezelf aan. Heb je iets langer dan een half jaar niet gebruikt? Dan is het tijd om het weg te doen. Vind je een half jaar te kort, houd dan een jaar aan. Zorg dat je elke periode een schoonmaak houdt en je zult zien dat je kantoor een stuk opgeruimder wordt en blijft.

Ruim lekker op en ontdoe je van alle overbodige kantooraccessoires

Als je om je heen kijkt valt het je misschien al op wat op jouw werkplek totaal overbodig is en wat eigenlijk wel weg kan. Voor sommige dingen heb je echter wat extra tijd nodig. Gebruik deze vier tips om je werkplek op te schonen en met een opgeruimd hoofd verder te kunnen werken. Houd het bij één notitieboek en één stapel post-its, verwijder alle onnodige prullaria uit je directe werkomgeving en ga door de stapel ‘dingen die je ooit nog nodig hebt’ heen. Gooi weg wat je al tijden niet meer hebt gebruikt. Om het opgeruimd te houden ga je voor een kleiner bureau, zodat je simpelweg minder ruimte hebt om te vullen.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close