Ondernemen kost geld. En het liefst houden we die kosten zo laag mogelijk natuurlijk. Op wat voor manieren kan je geld besparen als ondernemer? Er zijn mogelijkheden genoeg! Had jij al gedacht aan zaken als: samenwerken met je concurrent, jaarlijks nieuwe offertes aanvragen bij verschillende leveranciers of het inhuren van een specialist om jouw bedrijfsprocessen efficiënter te maken?
1. Maak gebruik van flexwerkplekken
Vaak is de grootste kostenpost van een bedrijf het huren of kopen van een bedrijfspand. En als je een bepaald productieproces hebt waar je ruimte voor nodig hebt, kom je hier niet onder uit. Maar heb je alleen een kantoorruimte nodig? Overweeg dan het gebruik van flexplekken. Kijk of je personeel vanuit huis wilt werken of huur wanneer het nodig is flexplekken. Een bedrijf waar je flexplekken kan huren heeft vaak ook nette ruimtes om klanten te ontvangen.
2. Ken je de voordelen van barteren al?
Barteren is het onderling ruilen van diensten met andere ondernemers. Met gesloten portemonnee, welteverstaan. Lever jij een bepaalde dienst en kan je het product van een ander bedrijf goed gebruiken? Kijk of je elkaar onderling kan helpen, zodat jullie beide geld besparen.
3. Maak van je concurrent je bespaarpartner
Er zijn natuurlijk meer voordelen aan het samenwerken met andere bedrijven. Ook met je concurrenten kan je op meerdere manieren samenwerken. Koop bijvoorbeeld gezamenlijk je producten of grondstoffen in. Door het kopen van grote hoeveelheden, kan je ook weer extra korting bedingen bij de leverancier. Heb je een fysieke winkel? Verenig je met de winkeliers om je heen en onderzoek samen hoe jullie meer klanten kunnen aantrekken.
4. Bespaar op de energiekosten
Als je een eigen bedrijfspand bezit of huurt, heb je te maken met vaste lasten als de energiekosten. Op de energierekening kan veel bespaard worden door goed op te letten. Zet alle elektrische apparaten uit wanneer ze niet worden gebruikt, inclusief de verwarming en de verlichting. Onderzoek ook de opties van LED-verlichting voor je bedrijf, daar creëer je direct een duurzame uitstraling mee.
5. Vraag regelmatig nieuwe offertes aan bij leveranciers
Als je begint met je onderneming ben je vaak druk bezig om de goedkoopste opties te verkennen. Waar ben je het goedkoopste uit voor de beste kwaliteit? Als we eenmaal volop in bedrijf zijn, letten we hier vaak niet meer zo op. Het loont enorm om jaarlijks toch wat offertes op te vragen en altijd de markt in de gaten te blijven houden. Een verandering van inkoop kan je veel besparen.
6. Enkele vaste krachten, verder flexibele krachten voor pieken
Personeelskosten lopen altijd door, ook als je bedrijf eens een seizoen minder goed draait. Bijna alle bedrijven kennen wel piekmomenten qua drukte. Neem daarom een beperkt aantal vaste krachten in dienst en huur in het drukke seizoen flexibele krachten in. Flexibele krachten kunnen wel relatief duur zijn, dus het is altijd verstandig vooraf uit te rekenen wat de goede verhouding is voor jouw bedrijf.
7. Welke abonnementen heb je als bedrijf?
Jaarlijks vergelijken we privé onze energie- en telecomprovider, maar doen we dat ook voor ons bedrijf? Zorg dat je scherp blijft op abonnementen waarvan de prijzen elk jaar telkens ietsje oplopen. En zijn alle abonnementen die je in het verleden hebt afgesloten nog steeds nodig? Wees kritisch en houd alleen de abonnementen aan die nodig zijn.
8. Huur een specialist in
Een specialist inhuren als tip om geld te besparen lijkt niet logisch, maar toch kan dit zeer veel geld opleveren. Heb je alle financiën in je bedrijf op orde en weet je precies hoeveel geld je waar aan uitgeeft? Welke activiteiten of producten leveren het meeste geld op en besteed je hier wel voldoende tijd aan? Kan jouw productieproces wellicht efficiënter, waardoor je geld bespaart? Huur een specialist in die jou precies kan vertellen waar voor jouw bedrijf de mogelijkheden liggen.