Welke munteenheid je in het dagelijks leven gebruikt, daar lijk je zelf niet zo heel veel invloed op te hebben. Woon je in de Verenigde Staten, dan krijg je automatisch te maken met de Dollar. Woon je in het Verenigd Koninkrijk, dan doe je je boodschappen in Ponden, en woon je in veel andere Europese landen, dan is de Euro de munt die in jouw betalingsverkeer wordt gebruikt. Hiervan afwijken, dat is lastig, al zijn er wel mogelijkheden.
De overheid bepaalt
Welke munteenheid of munteenheden er in een land een wettig betaalmiddel zijn, dat bepaalt de overheid. Voor de meeste landen geldt dat er slechts één munt als officieel is bestempeld, al kun je zeker in grensgebieden vaak wel met de munt van het buurland afrekenen. Dit geldt dat niet per se als officiële munt in het land, maar de winkelier staat het toe dat je deze gebruikt.
Al deze munteenheden vertegenwoordigen een bepaalde waarde, die onderling kan fluctueren. De hoeveelheid Dollars die je voor zeg 100 Euro krijgt, kan per dag een beetje anders zijn, afhankelijk van de actuele wisselkoersen. Door de wettelijke regelingen en hun ten opzichte van elkaar bepaalde waardes, vormen de wettelijke munteenheden een aardig stabiele manier om binnen een land of tussen verschillende landen betalingen te doen.
Wat nu als je een andere munt wilt gebruiken?
Ben je het niet eens met de munteenheid die in jouw land wordt gebruik, dan kun je niet zomaar overstappen op een andere. Welke munt er in een land wordt gebruikt, is nu eenmaal wettelijk vastgelegd. Je uitgaves dus opeens in Dollars willen doen, wordt knap lastig, net zoals je bank niet bereid zal zijn je Euro’s voor je om te wisselen naar Dollars en ze als zodanig op je rekening te zetten.
Wat je wel kunt doen, is deels overstappen op cryptocurrency. Dit werkt uitsluitend voor online betalingen, en binnen Nederland nog niet op grote schaal, maar interessant is het zeker. Hier kun je wél zelf een munt kiezen, zelfs de Gulden is een optie, en hier vervolgens in handelen of mee betalen. Lastig is wel dat er talloze van dit soort munten zijn, van de grote en wereldwijk bekende Bitcoin tot de meer lokale en onbekendere Gulden, en je onderling alleen kunt betalen of handelen in dezelfde munt.
Het is nog lang niet zover dat je met deze cryptomunten ook in het dagelijkse betalingsverkeer terechtkunt. Dit speelt zich namelijk buiten de banken om af, terwijl we in eigen land nu eenmaal wel met banken werken. Interessant is het echter wel, zeker doordat de ontwikkelingen zo hard gaan, en er steeds meer gebruik gemaakt wordt van cryptocurrency.