Nederland is een land van regeltjes. Soms zijn dat er meer dan je lief is, zeker als je ondernemer bent. Veel van die regels zijn echter gericht op het waarborgen van onze veiligheid en van onze gezondheid, onder andere op de werkvloer. En daar is natuurlijk helemaal niks mis mee. Vooral op locaties waar mensen fysiek werk doen met gebruik van apparatuur en zwaar materieel, zijn er aanzienlijke veiligheidsrisico’s. Denk onder andere maar aan de risico’s op onveilige situaties bij magazijnwerk.
In dit artikel hebben we 8 tips opgenomen die het werken voor mensen in een magazijn veiliger maken. Door deze tips in acht te nemen, garandeer je als werkgever de veiligheid van je personeel. Het voorkomen van ongelukken op de werkvloer bespaart jaarlijks niet alleen een heleboel fysiek leed, maar bespaart de werkgever bovendien zeer veel kosten.
1. Verplicht gebruik van veiligheidsschoenen
Valt er iets zwaars op de tenen van de medewerker, dan beschermen de stalen neuzen de voeten. Verplicht je medewerkers tot het dragen van veiligheidsschoenen.
2. Zorg voor reflecterende kleding
Rust je medewerkers uit met duidelijk zichtbare kleding. Het licht in veel magazijnen laat te wensen over en er zijn veel dode hoeken. Opvallen is daarom cruciaal.
3. Plaats spiegels op cruciale punten
Hierbij kan gedacht worden aan het plaatsen van bolle spiegels op plaatsen waar logistiek verkeer elkaar kruist. Dit voorkomt botsingen omdat het dode hoeken wegneemt en slecht zicht opheft.
4. Benadruk gewenste gedragsregels
Dat kan bijvoorbeeld door procedures te vertalen in borden en gedragsregels op de werkvloer. Ook is het verstandig om markeringen en dergelijke op te nemen op de vloer. Baken werkplekken of wandelpaden af door middel van gele lijnen. Maak ook zebrapaden om het voetverkeer te beschermen.
5. Hanteer led verlichte signaleringen
Markeer de plekken waar bijvoorbeeld brandblussers staan of waar een nooduitgang is met een led-verlichte aanduiding. Op die manier weet iemand zeer snel waar hij of zij heen moet wanneer er een calamiteit is. Dit voorkomt erger.
6. Hanteer wielblokkeringsmechanismen
Het ongemerkt en ongewenst verrijden van rollend materieel zorgt dikwijls voor ongelukken. Zorg voor mechanismen die er tijdens het laden voor zorgen dat rollend materieel niet zomaar in beweging kan komen op een schuin vlak. Denk aan wielblokkeringen en dergelijke.
7. Bescherm stellingen preventief
Een groot gevaar betreft het omvallen van stellingen doordat er met een heftruck tegenaan wordt gereden. Daarom is het van belang om deze risicovolle plekken vooraf in kaart te brengen en aanrijbeschermingen aan te brengen of markeringen aan te brengen die een risicovol punt duidelijk zichtbaar maken.
8. Zorg voor een goede kwaliteit van het rollend materieel
Ga je voor een gebruikte heftruck of voor een nieuwe heftruck? Kies dan bijvoorbeeld voor heftrucks van Still. Deze heftrucks zijn er in diverse uitvoeringen. Ook zijn er van dit merk zogenaamde reachtrucks en is er een breed assortiment handbediende palletwagens. Dit materieel is niet alleen veilig, maar zorgt ook nog eens voor ergonomisch verantwoorde werkprocessen.