Transport

Hoe de transportsector de crisis te boven komt

De coronacrisis heeft veel impact gehad op Nederland. Dit is ook terug te zien in de transportsector. Waar een vrachtwagen leasen voor de crisis vooral gedaan werd om met het bedrijf te kunnen blijven groeien. Gebeurt het nu steeds vaker omdat mensen meer financiële speelruimte willen behouden voor hun bedrijf. Het kan dan verstandig zijn om voor leasen te kiezen in plaats van kopen, omdat je dan de investering niet in een keer hoeft te betalen.

Hoe leasen precies werkt? Je betaalt met leasen een vast bedrag per maand voor een bepaalde periode. Je kunt je voorkeur doorgeven voor de looptijd van de lease, en het maandbedrag wat je ongeveer wilt betalen. Als de leaseperiode voorbij is kun je de slotsom betalen en dan is de vrachtwagen volledig jouw eigendom (als je kiest voor financial lease). Bij operational lease huur je de vrachtwagen als het ware, maar heb je ook aan het einde van de leaseperiode een koopoptie. Leasen heeft dus veel voordelen ten opzichte van kopen en huren.

Herfinancieren

Herfinancieren

Ondanks de crisis wordt leasen toch steeds populairder in de sector. Zoals hierboven beschreven kan het een uitkomst zijn om de aankoop in termijnen af te betalen. Daarnaast kiezen steeds meer ondernemers voor het herfinancieren van hun materieel om werkkapitaal vrij te maken. Dit kan door middel van een sale & lease back constructie. De leasemaatschappij koopt het materieel tijdelijk van je over, zodat de waarde ervan vrijkomt. Ondertussen kun je het materieel gewoon blijven gebruiken. Elke maand betaal je een bedrag totdat de waarde van het materieel weer volledig is afgelost. Als deze leaseperiode voorbij is, dan ligt het eigendom automatisch weer volledig bij jouw onderneming.

Alternatieve financier

Het is in tijden als deze lastig voor ondernemers om aan een financiering te komen. De huisbank doet al gauw de deur dicht, omdat het een te groot risico is om in crisistijd ondernemers aan een financiering te helpen. En dat terwijl de transportsector van groot belang is voor de Nederlandse economie. Het is dan verstandig om verder te kijken naar andere financiers.

Een voorbeeld is Beequip; de grootste alternatieve financier van Nederland. Zij zijn in deze tijd wel open. En of je nu een scania leasen wil, of dat je voorkeur uit gaat naar het leasen van een DAF of een ander transportmerk. De keuze ligt bij jou. Elke onderneming heeft een ander verhaal, en kan dan ook met een goed plan bij hen terecht. Ook in onzekere tijden als deze zeggen zij tegen een goed plan zelden nee.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close