TechTips

De ideale domeinnaam registreren: 4 tips!

Eén van de eerste stappen die je zet als je een website begint, is het registreren van de domeinnaam. Dat klinkt makkelijk, maar soms is het bedenken van een goede domeinnaam best lastig. Of is de domeinnaam die je wilde vastleggen bezet. Met de tips uit dit artikel kun jij de ideale domeinnaam registreren.

1. Brainstorm voor de perfecte domeinnaam

Je domeinnaam is niet alleen een webadres dat mensen bezoeken, het is ook je merk. Als je al een bedrijfsnaam hebt, is de kans groot dat je die naam wilt vastleggen (is deze bezet? Check tip nummer 3 en 4). Heb je nog geen idee? Plan een brainstormsessie in!

Een brainstorm-methode waardoor je vaak vanzelf tot creatieve ideeën komt, is mindmappen. Schrijf in het midden één woord, het onderwerp van je website of een naam en begin met associëren.

Als je bijvoorbeeld een voedingsblog wilt beginnen, zet je in het midden: voeding. Zet daaromheen allemaal bolletjes die jij associeert met het woord, in dit geval bijvoorbeeld: eten, gezond, vitaal, honger, etc. Bij die bolletjes zet je ook weer associaties en zo ga je net zo lang door totdat je een naam tegenkomt waarvan je denkt: ja, dat is uniek en past bij wat ik wil. Of ga door met een ander woord als je dat gevoel nog niet hebt.

2. KISS: Keep It Short & Simple

Een domeinnaam die kort en simpel is, is beter te onthouden dan een lange, ingewikkelde domeinnaam. En het is makkelijker om een domeinnaam als www.domeinnaam.nl te communiceren dan bijvoorbeeld www.domein-namen-4you.nl.

Probeer om je domeinnaam zo makkelijk mogelijk te maken. Vraag meerdere mensen om de domeinnaam op te schrijven nadat je deze uitspreekt. Schrijven ze het in één keer goed? Dan is het blijkbaar een logische, makkelijke domeinnaam. Schrijven ze het fout? Overweeg dan om terug naar de tekentafel te gaan.

3. Gebruik een domeinnaam-suggestietool

Heb je al een idee voor een domeinnaam, maar is deze bezet? Maak gebruik van een domeinnaam-suggestietool, deze helpt je bij het vinden van een soortgelijke, beschikbare domeinnaam. Als jij bijvoorbeeld domeinnaam.nl intypt, dan geeft de suggestietool tips als: domeinnaamvergelijk.nl of domeinnaamkeuze.nl.

4. Kijk ook naar andere domeinnaamextensies

Kijk ook naar andere domeinnaamextensies

Je kunt bij een bezette domeinnaam ook gebruikmaken van een andere domeinnaamextensie. In plaats van .NL bijvoorbeeld .SITE, .NU of .SHOP. Kijk wel goed of er al een website op de domeinnaam staat. Want dan wordt het misschien erg lastig om je website vindbaar te maken aangezien je concurreert met iemand met nagenoeg dezelfde website-URL.

Andersom is het ook verstandig om meerdere, populaire extensies te registreren als je je domeinnaam vastlegt. Zo voorkom je dat iemand jouw domeinnaam met een andere domeinnaamextensie registreert. Je kunt de URL’s met andere domeinnaamextensies doorlinken naar jouw hoofddomeinnaam zodat bezoekers op de juiste website terechtkomen.

Weet jij al voor welke domeinnaam je wilt gaan? Check of deze nog vrij is en leg de domeinnaam vast, voor je het weet doet iemand anders het 😉.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close