Kantoor

De beste lampen voor op kantoor

Wist je dat de verkeerde verlichting ervoor kan zorgen dat medewerkers hun werkzaamheden minder goed kunnen uitvoeren? Hoe dit komt en welke lampen je daarom het beste kunt gebruiken op kantoor leggen wij in deze blog uit.

Led TL buizen of led panelen

In kantoorruimtes is het verstandig om te kiezen voor led verlichting. Tijdens het maken van led lampen, zoals led TL buizen en led panelen, wordt namelijk een andere techniek gebruikt dan bij conventionele lampen. Oude TL buizen, spaarlampen en gloeilampen werken bijvoorbeeld met een minder geavanceerde techniek en hebben daarom een minder hoge lichtsterkte (uitgedrukt in lumen). Dit betekent dat led TL buizen bijvoorbeeld een hoger aantal lumen hebben dan oude TL buizen.

Dit is belangrijk omdat de lichtsterkte een grote invloed kan uitoefenen op de concentratie van medewerkers. Hoe lager de lichtsterkte namelijk is, hoe meer dit de concentratie ondermijnt. Dit komt doordat lampen met een te lage lichtsterkte de aanmaak van melatonine stimuleren. Melatonine is een slaaphormoon dat ervoor zorgt dat iemand zich moe of niet gefocust voelt. Uiteraard is dit iets wat in kantoorruimtes niet gewenst is. Bij lampen met een hoge lichtsterkte wordt dit hormoon niet aangemaakt en blijven medewerkers langer gefocust.

Led lampen hebben daarnaast ook minder last van ‘flikkeringen’. Als een lamp flikkert gaat deze ontelbare keren per seconde aan of uit; iets wat je met het blote oog niet erg goed kunt zien maar wat wel erg vermoeiend is voor de ogen en ook de goede concentratie weer vermindert. Doordat bijvoorbeeld led TL buizen hier minder last van hebben, blijven medewerkers hiermee wél geconcentreerd.

Lampen met een goede kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur van de lampen is ook een belangrijke factor. De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin. Bekijk de volgende tabel voor een overzicht van de verschillende soorten verlichting:

Naam verlichting Kelvin Lijkt op
Warm witte verlichting 2700K tot 3000K Zonsopgang en -ondergang
Neutraal witte verlichting 4000K Maanlicht
Koude witte verlichting 5000K of 6000K Daglicht

In kantoorruimtes is verlichting die de concentratie stimuleert natuurlijk erg belangrijk. Hierbij geldt: hoe kouder de verlichting, hoe meer de concentratie hiermee bevorderd wordt. Dit werkt net zoals bij de lichtsterkte: als een lamp een té warme kleurtemperatuur heeft, wordt er hierdoor melatonine aangemaakt. Dit betekent dus dat je voor koude verlichting moet kiezen als je wil gaan voor een hoge concentratie en focus en dus de beste werkprestaties wilt genereren.

Slechte verlichting, bijvoorbeeld van lampen met een te warme kleurtemperatuur of een te lage lichtsterkte, kan niet alleen zorgen voor vermoeidheidsklachten en onjuist uitgevoerde werkzaamheden, maar kan zelfs leiden tot ziekteverzuim. Het is daarom heel belangrijk om hier goed bij stil te staan bij het inrichten van een kantoor. Met led TL verlichting, led panelen of andere led lampen met een hoge lichtsterkte én met verlichting met een koude kleurtemperatuur worden de beste prestaties bereikt op de werkvloer. Dit zijn dan ook de beste lampen voor iedere kantoorruimte.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close