DuurzaamheidTransport

Dreigt er een groter tekort aan laadpalen voor elektrische auto’s te komen?

Elektrische auto’s zijn goed voor het milieu omdat het elektrische energie gebruikt in plaats van fossiele brandstoffen. Het is voor elektrische auto’s het levensbloed, elektrische energie. Ze pompen deze energie in hun accu door middel van laadpalen. Het is daarom belangrijk dat er regelmatig laadpalen in Nederland staan om ze van energie te voorzien. Waarom dreigt er dan toch een groter tekort aan laadpalen voor elektrische auto’s te komen?

Snel verbruik, langzaam laden

Het grootste probleem zit hem eigenlijk nog niet eens in het aantal laadpalen in Nederland maar in de snelheid van de ontwikkeling van de elektrische auto’s en de laadpalen. Het opladen van elektrische auto’s duurt gemiddeld nog steeds enkele uren waardoor een paal lang bezet is. Ook het verbruik van elektrische auto’s zit nog veel verbetering in. Door het complete plaatje laat een groot deel van de consumenten die wel interesse heeft de aanschaf van een elektrische auto en/of een laadpaal.

Snel verbruik, langzaam laden

Subsidietekort

Voor het derde opeenvolgende jaar is de subsidie voor elektrische auto’s al vroeg in het jaar vergeven. Het is wel duidelijk dat er een flink tekort is bij de overheid voor de vraag naar subsidie voor elektrische auto’s. Hierdoor kiezen minder mensen voor elektrische auto’s en zeker ook bedrijven deinzen terug. Hierdoor zien we dat bedrijven steeds minder een laadpaal zakelijk aankopen terwijl deze laadpalen juist erg belangrijk zijn om het netwerk van laadpalen in Nederland goed te onderhouden.

Stijging energieprijs

Iedereen heeft het erover op het moment, de stijging van de energieprijzen in Nederland. Met flink duurdere energiecontracten en enorme naheffingen wordt iedereen in Nederland getroffen. Het is eveneens een reden om de aanschaf van een elektrische auto of een laadpaal kopen te laten. Om al deze redenen zien we niet alleen minder laadpalen in Nederland erbij komen maar verdwijnen er ook laadpalen. Een laadpaal op de zaak voorziet meerdere elektrische auto’s van energie waardoor er minder druk staat op de laadpalen langs het wegennet.

Europa

In Nederland zijn er zorgen over een tekort aan laadpalen, maar in de rest van Europa is de situatie nog erger. Nederland heeft nu nog de meeste laadpalen in Europa. In de meeste EU-landen is er een ernstig tekort aan laadpalen langs het wegennet en moet er soms wel meer dan 200 km gereden worden om de volgende laadpaal te vinden. Hierdoor is het bijna onmogelijk in deze landen om elektrisch te rijden en maakt het voor automobilisten in Nederland minder aantrekkelijk om elektrisch te rijden met het oog op internationale reizen als zakenreizen en vakanties.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close