BusinessFinancieelOndernemenTips

Waar let je op bij het aanvragen van een krediet?

Een krediet aanvragen bij de bank is een belangrijke beslissing. Het is een financiële verplichting waar je vaak jarenlang aan vast zit. Wanneer je besluit een krediet aan te vragen is het dan ook verstandig om je goed voor te bereiden om niet voor verrassingen komen te staan. 

Onderstaande punten helpen om voor jezelf de belangrijkste zaken in kaart te brengen en om vervolgens de juiste keuzes te maken. Onverwachte kosten of onvoorziene zaken kun je  voorkomen door een goede voorbereiding.

Maandelijkse lasten die passen bij jou

Wanneer je een krediet hebt aangevraagd krijg je te maken met maandelijkse kosten. Denk aan aflossingen en/of rentekosten. Het is belangrijk dat de maandelijkse lasten aansluiten op jouw persoonlijke situatie. Hoeveel kan je ongeveer per maand missen? Wanneer je budget beperkt is en je weinig kan missen per maand is het belangrijk om te kiezen voor aflossen over een langere periode of door simpelweg minder krediet aan te vragen. Zorg voor een realistische inschatting om niet achteraf op de blaren te hoeven zitten door te hoge maandelijkse lasten.

Vergelijk kredietverstrekkers

Er zijn verschillende kredietverstrekkers en er is dan ook voldoende keuze. Elke kredietverstrekker heeft zijn eigen kredieten met verschillende aflossing periodes en rentes. Het is aan te raden om je hierin goed te verdiepen. Zo kan je zelf ontdekken welk krediet en welke kredietverstrekker het beste bij jou past. Omdat je (vaak) voor een lange periode aan een lening vast zit is het raadzaam om goed bekend te zijn met de organisatie voordat je een krediet aanvraagt.

Kies een passende looptijd

Zorg dat de looptijd van je lening bij jouw situatie past. Denk bijvoorbeeld aan de snelheid waarmee je kunt afbetalen en hoe de toekomst er mogelijk uit gaat zien. Gaat er bijvoorbeeld over een aantal jaren iets gebeuren op de arbeidsmarkt waardoor je baan onzeker wordt of heb je in de toekomst een grote lening nodig voor iets anders? Dat zijn slechts een paar voorbeelden om rekening mee te houden bij het bepalen van een geschikte looptijd. 

Zakelijke krediet

Wees voorbereid op onverwachte veranderingen

Zorg er voor dat je bedacht bent op eventuele veranderingen in de toekomst. Het is denkbaar dat je midden in de aflossingsperiode je persoonlijke situatie veranderd waardoor je niet meer kunt aflossen. Het is moeilijk om rekening te houden met eventuele onvoorziene situaties maar probeer wel enige marge aan te houden. Wanneer je een lening niet kan afbetalen dan krijg je te maken met boetes en kun je ook zomaar in een neerwaartse spiraal terechtkomen.

Houd de rente in de gaten

De rente kan variëren door bijvoorbeeld invloeden vanuit de markt. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Wanneer je kiest voor een lening met een vaste rente dan weet je op voorhand waar je aan toe bent. Er zijn dus geen verrassingen tijdens de looptijd. Nadelen kunnen zijn; tussentijds extra geld opnemen is (over het algemeen) niet mogelijk en daarnaast is een vaste rente (meestal) iets duurder. Laat je ook hierin dan goed adviseren.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close